Eficienta economica si sociala a serviciilor

Trimis la data: 2009-08-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_N
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Desfasurarea unei activitati eficiente reprezinta, in mod firesc, obiectivul esential al oricarei firme sau organizatii din sectorul serviciilor, ca de altfel din oricare alt sector al economiei nationale.
In acceptiunea sa cea mai generala eficienta este expresia raportului dintre efectul util (rezultatul) si cheltuiala (efortul) facuta pentru obtinerea lui, sau invers raportul intre efort si efect.
Astfel, eficienta inseamna gestionarea rationala a materiilor prime, combustibilului si energiei, a fortei de munca, a capitalului etc., cu scopul sporirii (maximizarii) productiei, in cazul nostru, de servicii.

Cursuri similare:

Eficienta economica agregata (totala) are doua componente : eficienta tehnica si eficienta de alocare. Eficienta tehnica se refera la cantitatea inputurilor folosite pentru a produce un nivel de output, respectiv nivelul productiei sa fie realizat cu o cantitate optima de factori de productie. Eficienta tehnica poate fi calculata ca nivelul outputului pe unitate de input (de exemplu, munca) sau inputuri (de exemplu, munca si capital). Definita astfel, eficienta tehnica este echivalenta cu notiunea de productivitate partiala, a unui factor de productie (de exemplu munca) sau productivitate totala, a tuturor factorilor de productie.

Eficienta de alocare se refera la combinatia optima a inputurilor (factorilor de productie), care este determinata de preturile lor relative, scopul fiind minimizarea costurilor de productie.
Astfel date fiind preturile factorilor de productie in diferite tari eficienta de alocare cere sa se aleaga tehnologia de productie in functie de abundenta (sau insuficienta) diferitelor tipuri de factori de productie, (in primul rand, munca si capitalul). Este motivatia pentru care tarile in curs de dezvoltare folosesc mai ales tehnici de productie intensive in forta de munca (mai ieftina), iar tarile dezvoltate le utilizeaza cu precadere pe cele intensive in capital.

De exemplu, larga raspandire a comertului stradal poate fi compatibila cu eficienta economica in tarile in curs de dezvoltare, deoarece reprezinta un mod mai putin costisitor de comert decat superamagazinele sau magazinele universale. Circumscrisa coordonatelor generale ale eficientei, valabile pentru toate sectoarele economiei, eficienta in domeniul serviciilor reprezinta unele determinari particulare.

In primul rand, pornind de la modul sintetic de exprimare a eficientei ca raport intre mijloacele consumate si rezultatele obtinute, daca in privinta mijloacelor exista identitate cu celelalte ramuri si sectoare ale economiei, fiind vorba de consumuri de factori de productie, in cazul rezultatelor se intalnesc forme de exprimare specifice, dependente de natura activitatii, de rolul economico-social al serviciilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.