Eficienta economica si sociala a turismului

Trimis la data: 2010-05-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Anastasia Milea
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conform opiniei specialistilor eficienta, ca expresie a legii economiei timpului, atribuie dezvoltarii productiei, in acceptiunea cea mai larga, determinarea cantitativa, iar prin forma sociala a productiei si folosirii resurselor in general, determinarea calitativa. Unitatea dialectica a cantitatii si calitatii activitatii este o masura a dezvoltarii socio-economice. In general insa, eficienta trebuie inteleasa ca proces, actiune, rezultat al unui ansamblu de evenimente tehnico-economice, iar efectul ca o consecinta a procesului, a actiunii.

Cursuri similare:

Eficienta in orice activitate presupune ca aceasta sa asigure recuperarea cheltuielilor sociale, sa fie rentabila, sa fie aducatoare de profit.Eficienta are un continut larg, referinduse-se la modul de utilizare a tuturor categoriilor de resurse: naturale, umane, materiale si finanaciare, al toate componentele de activitati: de productie, de comercializare, de servire, la aspectele lor cantintative si calitative, economice si sociale, directe si indirecte.

Astfel putem vorbi despre eficienta totala (agregata) determinata de :
Eficienta de utilizare a factorilor de productie
Eficienta de alocare a resurselor
Eficienta de distributie

Rezultatele activitatii de turism imbraca simultan doua aspecte, care se interconditioneaza si se intrepatrund reciproc:eficienta economica;eficienta sociala.

O2 Sa determin principalele particularitati ale eficientei in turism
Eficienta turismului inseamna in primul rind, gospodaria rationala a materiilor prime, combustibilului si energiei, fortei de munca si atractiilor naturale si folosirea integralaa capacitatilor de cazare, de transport, de alimentatie, etc.

Printre principalele trasaturi ale eficientei se numara compararea eforurilor exprimate prin intermediul valorii resurselor consumate, cu rezultatele (efectele), concretizate sub forma productiei.
La nivel macroeconomic aceasta este influentata de modul de alocare a resurselor in economie - intre consum si investitii.

Din raportul dintre latura economica si cea sociala rezulta obsinerea unor efecte ale eficientei turistice: Efecte directe - deduse din utilizarea fiecarui factor de productie sau asociate fiecarui proces dconstitutiv al domeniului in ansamblul sau.Efecte indirecte -induse de turism asupra altor ramuri sau sectoare ale economiei, cit si asupra acesteia.

Semnificatiile ce sunt caracteristice eficientei in turism sunt:Cadrul natural si patrimoniului ocupa un loc important printre factorii de productie specifici;Divesificarea cerintelor materiale si spirituale in vederea satisfacerii nevoilor individuale si colective;Reprezinta unul din principalele mijloace de evaluare a activitatii desfasurate, de apreciere a utilitatii unui domeniu, de fundamentare a deciziilor economico-financiare.Constiuite o conditie fundamentala a dezvoltarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.