Eficienta investitiilor - forme de manifestare a resurselor financiare

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 92
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 87kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Operatiunea de leasing consta in urmatoarele: o unitate specializata (societate financiara), achizitioneaza de la furnizori bunuri pe care le inchiriaza unor beneficiari (care nu dispun de resurse banesti necesare cumpararii lor direct de la furnizor).
Inchirierea se face pe o perioada data pe baza unui contract in care sunt stipulate conditiile de plata, cuantumul ratelor, obligatiile partilor si conditiile de transfer ale bunului in proprietatea beneficiarului atunci cand acesta o cere.
Durata contractului de leasing este in general de 75 - 80% din durata de viata economica a bunului inchiriat, dar se poate conveni si asupra unei durate mai scurte.
Societatea de leasing ramane proprietara a bunului pana la scadenta contractului. Contractul de leasing este in general irevocabil. Pentru beneficiar, leasing-ul este o forma de creditare dar nu sub forma baneasca ci sub forma de echipamente, utilaje, instalatii.
El obtine sumele necesare achizitiei bunului din exploatarea acestuia si le ramburseaza esalonat sub forma ratelor de leasing, iar in final plateste pretul rezidual si devine proprietarul bunului.

Ratele de leasing (chiria) se stabilesc in functie de pretul de achizitie al bunului si a unor elemente cum sunt: dobanda, T.V.A.-ul, profitul.
Chiria in cazul unui contract de inchiriere este stabilita in functie de conditiile existente pe piata libera. Chiria reprezinta contravaloarea dreptului de folosinta a bunului inchiriat.
Obtinerea dreptului de proprietate in cazul operatiunii de leasing are loc la sfarsitul perioadei de locatie in baza chiriei platite si a unui pret rezidual.

In cazul contractului de inchiriere, bunul inchiriat nu poate trece in proprietatea chiriasului la sfarsitul operatiunii decat in baza unui contract de vanzare-cumparare.Leasing-ul functional presupune recuperarea doar a unei parti din valoarea bunului inchiriat in perioada de locatie. Durata de locatie este mai redusa decat durata normata de functionare a bunului.
Leasing-ul financiar, consta in recuperarea integrala a valorii bunului in perioada de locatie si abtinerea unui profit. La sfarsitul perioadei, beneficiarul poate opta pentru cumpararea bunului la valoarea lui reziduala.

In cazul acestei forme de leasing specificul consta in faptul ca societatea de leasing, de regula nu alege, nu produce si nici nu livreaza, doar achizitioneaza bunul sau dreptul de proprietate si folosinta de la furnizor. Bunul este livrat beneficiarului de catre furnizor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.