Eficienta investitiilor - investitiile si rolul lor economic si social

Trimis la data: 2014-12-17
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adrianagrigore17
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Investitia poate fi definita ca o cheltuiala efectuata de catre persoane fizice sau juridice cu scopul de a obtine bunuri sau servicii.

Prin investitie se intelege factorul economic concretizat in resurse materiale, financiare si de forta de munca, in vederea inlocuirii mijloacelor de productie uzate, perfectionarii mijloacelor de productie deja existente sau crearii unor noi mijloace de productie, cu scopul obtinerii unor efecte economice esalonate in timp si care in suma totala sa fie superioare cheltuielilor initiale
In economia comunista, investitia reprezenta numai ceea ce se aloca pentru crearea si dezvoltarea bazei materiale de productie si a celei pentru sectorul social-cultural.Trecerea la economia de piata a impus o schimbare a opticii privind notiunea de investitie, determinata de concurenta, de circulatia capitalului pe piata, de castigul asteptat.

In aceasta situatie investitia este privita de la sursa de acoperire a cheltuielilor determinate de operatiunea de investitie. Astfel, investitiile sunt intelese ca reprezentand acea parte de profit destinata formarii capitalului.Investitiile comporta doua etape distincte. Prima etapa este aceea a procesului de investire, care consta in realizarea obiectivelor investitionale pe baza unor resurse, etapa in care investitiile nu produc, ele fiind insusi rezultatul unui proces de productie.

A doua etapa se caracterizeaza prin participarea investitiilor, materializate la procesul de productieRealizarea de investitii in sfera productiei de bunuri si servicii, are ca efect cresterea si diversificarea ofertei si implicit cresterea veniturilor agentilor economici. Concomitent va fi influentat si gradul de ocupare a fortei de munca. Cresterea gradului de ocupare a fortei de munca precum si cresterea castigurilor lor salariale va duce la sporirea cererii de bunuri de consum si de servicii.

Pe de alta parte va avea loc o crestere a economiilor populatiei si va creste volumul disponibilitatilor financiare ale agentilor economici dand posibilitatea acestora sa realizeze noi investitii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.