Elaborarea dozajelor pentru mixturi asfaltice

Trimis la data: 2010-05-19
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_O
Dimensiune: 194kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin elaborarea dozajelor pentru mixturi asfaltice se intelege ansamblul de operatii efectuate in vederea stabilirii proportiilor intre diversele materiale care le alcatuiesc, astfel incat sa se obtina in final caracteristicile fizico-mecanice specifice tipului de mixtura asfaltica ales.
Dozajul se exprima in procente din masa totala a mixturilor asfaltice, pentru fiecare din materialele ce alcatuiesc amestecul.
Stabilirea si aplicarea unor dozaje corecte in functie de tipul mixturii asfaltice proiectate si de caracteristicile reale ale materialelor ce intra in compozitia mixturilor asfaltice este conditia sine qua non de reusita a lucrarii.
In vederea elaborarii dozajelor este necesara efectuarea incercarilor preliminare asupra fiecarui material ce intra in compozitia mixturii asfaltice.Materialele care nu corespund conditiilor tehnice impuse nu vor fi luate in considerare si nu vor fi admise in procesul tehnologic de producere a mixturilor asfaltice, intrucat compromit lucrarea.
In continuare se vor sublinia unele dintre caracteristicile fizico-mecanice mai importante pe care trebuie sa le indeplineasca agregatele naturale, filerul si bitumul, care intra in compozitia mixturilor asfaltice.

Agregatele naturale (cribluri, nisip etc.) utilizate Ia prepararea mixturilor asfaltice trebuie sa prezinte o serie de caracteristici dintre care se mentioneaza in mod special urmatoarele:
- sa fie curate, fiind exclusa obtinerea unei mixturi asfaltice acceptabile foloAZsind agregate murdare, cu continut ridicat de argila, praf sau alte impuritati organice; in
cazul agregatelor murdare, procesul de dezanrobare (dezlipirea liantului de pe suprafata
agregatului natural) este iminent si in consecinta lucrarea este compromisa.

Experientele delaborator arata ca adezivitatea bitumului pe agregate de natura bazica, dar murdare, scade
cu 50 % fata de cea obtinuta pe granule curate. Se admite parte levigabila maximum 3 % si
un echivalent de nisip de minimum 85 %;
- sa prezinte o uzura cat mai mica sub efectul circulatiei; evident, in stratul de rulare se vor folosi agregate de cea mai buna calitate, care sa nu se slefuiasca si sa nu se uzeze, prezentand suprafete rugoase; se impune un coeficient Los Angeles sub 25 %;

- sa fie omogene din punct de vedere al compozitiei mineralogice, sa nu prezinte urme de alterare chimica si sa nu contina minerale, care se descompun sub actiunea agentilor atmosferici;
- sa provina din roci de natura bazica sau neutra, care permit realizarea unei bune adezivitati; daca totusi se folosesc agregate din roci acide, este neaparat necesar fie sa
se adauge aditivi tensioactivi in bitum, fie sa se trateze agregatele cu aceste substante sau clapte de var;
- sa prezinte rezistente mari la compresiune, pentru a nu se sfarama sub efectultraficului si al intemperiilor;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.