Elaborarea otelurilor aliate

Trimis la data: 2010-11-27 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 92 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Raul_O Dimensiune: 332kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Otelurile pentru constructii constituie cea mai larga gama de ote-luri, date fiind domeniile foarte variate de utilizare, fiecare domeniu fiind caracterizat prin solicitari specifice (statice, dinamice simple sau alternative, de uzura etc.).
Stabilirea cu precizie a marcii si prelucrarilor plastice si termice pentru asemenea oteluri, in vederea comportarii satisfacatoare in servi-ciu, cere cunoasterea solicitarilor statice si dinamice, conditiile de lucru concrete, pentru a putea stabili forma, dimensiunile si starea supraAZfetei pe care trebuie sa le aiba piesa.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Otelurile de constructii trebuie sa posede o buna imbinare a carac-teristicilor mecanice, in primul rind a rezistentei la rupere si a tenaci-tatii, care au influenta directa asupra duratei de functionare a pieselor de masini.
Nu trebuie insa neglijate nici alte proprietati cum sint limita de curgere si gituirea. Astfel, o piesa poate lucra in bune conditii in timp nelimitat, daca valoarea gituirii suferite este sub limita de elasticitate. Daca aceasta este peste limita de elasticitate, piesa va suferi o defor-mare continua.

Scopul final al alierii este imbunatatirea rezistentei la rupere. Proprietatile pot fi insa imbunatatite mult prin tratamente termice, rezultatele acestora fiind puternic influentate de prezenta elementelor de aliere, in fig. 5.1 se vede acest lucru, pentru un otel aliat cu crom.in constructii intereseaza insa si daca ruperea se produce brusc, fara deformatii prealabile (rupere fragila) sau se produce numai dupa o prealabila deformare plastica (rupere ductila). Plasticitatea scade insa cu micsorarea temperaturii, ceea ce face ca un otel care la tempeAZratura ambianta prezinta rupere ductila, la temperaturi sub 0ºC sa prezinte rupere fragila.

Fiecare otel, ca urmare a modului de elaborare si prelucrare metalurgica si mecanica, are o temperatura "critica" la care devine fragil.Rezistenta la rupere este influentata si de viteza de deformare, astfel incit, la viteze foarte mari, ruperea ductila se transforma in ru-pere fragila. De aceea, in afara de rezistenta la rupere prin tractiune, intereseaza si ruperea prin soc (rezilienta), care este determinata si de temperatura, de omogenitatea structurala si de granulatie (fig. 5.2).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.