Elaborarea planului director de productie

Trimis la data: 2014-10-15
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_D
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Compartimentul comercial al firmei furnizeaza productiei doua serii de informatii:
a) previziunile vanzarilor, pe familii de produse, pe orizontul de planificare considerat. Aceste previziuni se obtin cu ajutorul unor metode specifice aplicate vanzarilor din perioadele trecute.
b) stocul de siguranta la sfarsitul fiecarei perioade din orizontul de planificare. Acest stoc permite evitarea rupturii de stoc cauzata de eroarea de previziune. Acest stoc este cu atat mai insemnat cu cat eroarea de previziune este mai mare.

Cursuri similare:

De exemplu, necesarul de planificat pe luna februarie va fi: 340 = 400+120-180.
2. Determinarea incarcarii si capacitatii
La acest orizont de planificare parcul de masini (utilaje) este considerat fix. Achizitiile de noi utilaje sunt cunoscute (tipul si numarul utilajelor, datele de achizitie) si sunt rezultatul unei politici de investitii deja stabilita. Din acest motiv capacitatea se poate aprecia ca fiind egala cu rata maxima de productie.

Variatii numarului de utilaje nefiind semnificativa, capacitatea lunare depinde de fondul de timp disponibil (si de posibilitatile de ore suplimentare).
In primul caz asigurarea livrarilor in perioadele cu deficit de capacitate se face prin stocurile de produse finite constituite in perioadele cu exces de capacitate. In acest fel se poate constitui o prima varianta a planului director de productie in care productia lunara (rata de productie) este aceeasi. Efectivul de personal ramane constant pe intreg parcursul perioadei de planificare.

In acesta varianta de plan se recurge rareori la efectuarea de ore suplimentare, principala povara constituind-o existenta unor stocuri de produse in perioadele de capacitate excedentara.
In cea de a doua varianta de plan, cantitatile lunare planificate pentru executie (rata efectiva de productie lunara) sunt variate si apropiate cantitatilor ce urmeaza sa fie livrate (contractate). Se realizeaza un asa numit plan de urmarire. Pentru executia acestor cantitati se recurge deseori la ore suplimentare la modificarea permanenta a efectivului de personal prin angajari, concedieri, somaj tehnic, etc. Stocul de productie finita este nesemnificativ sau chiar nul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.