Elaborarea strategiilor de succes in marketingul micilor intreprinderi

Trimis la data: 2010-06-23
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula Ionescu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Strategiile de succes au un caracter ofensiv. Scopul marketingul ofensiv este de a castiga. Pe masura ce mediul devine tot mai concurential este din ce mai dificil de a castiga. Asa cum scrie in Coran, "Daca nu stii unde sa mergi, orice drum te va duce acolo". Cea mai importanta intrebare pentru oamenii de marketing este: "De ce clientii trebuie sa cumpere produsele noastre si nu ale concurentilor acum si in perspectiva?" Daca raspunsul nu este clar, convingator si sustinut de o evidenta neambigua, nu se poate elabora o strategie de succes. Scopul marketingului micilor afaceri este de a castiga.

Cursuri similare:

Matricea ia in considerare atat u.s.a. curente cat si cele potentiale sau oportunitatile propuse. Acestea din urma sunt, de regula, o extensie a afacerii curente prin patrunderea pe o noua piata sau introducerea unui nou produs. Metodologia G.C.B. clasifica aceste afaceri in functie de rata de crestere a pietei si de cota de piata. Rata de crestere a pietei se refera la cresterea cererii anuale totale de piata sperata pe o baza anuala. Cota de piata reprezinta cota relativa a firmei, comparata cu cel mai mare concurent.

De exemplu, o rata de 1,0 inseamna ca u.s.a. are aceeasi cota ca si urmatorul competitor, o rata de 0,5 inseamna ca u.s.a. are o jumatate de cota din urmatorul cel mai mare competitor si 3% inseamna ca u.s.a. are o cota de piata de 3 ori mai mare decat urmatorul cel mai mare competitor.Metoda G.C.B. se bazeaza pe ipoteza ca firma cu cea mai mare cota de piata in raport cu competitorii si trebuie sa fie capabila sa produca la cele mai scazute costuri.

Invers, firmele cu o cota de piata scazuta in raport cu competitorii vor fi producatori la costuri ridicate. Folosind cele doua dimensiuni mentionate, afacerile sau produsele pot fi clasificate in patru categorii: stele, vaci cu lapte, semne de intrebare si caini. Afacerile (produsele) din fiecare categorie au caracteristici financiare distincte si ofera diverse alegeri strategice.

Stele. Liderii cu rate de crestere a pietei ridicate si cote de piata mari sunt denumiti "stele" (vedete). Ei genereaza numerar in cantitati mari, care va fi reinvestit in capital circulant si fix, in vederea cresterii capacitatilor si stocului insotite de cresterea pietei. In felul acesta, produsele stele reprezinta probabil cea mai buna sansa de profit disponibila pentru o firma si pozitia sa competitiva trebuie mentinuta.

In cazul in care cota unei stele se reduce pentru ca a obtinut mult numerar pe termen scurt sau au crescut preturile (creand o umbrela pentru concurenti), steaua va deveni in cele din urma un caine.Valoarea unui produs sau serviciu este reflectata de fluxul de numerar care il genereaza. Pentru o stea acest flux este in viitor, uneori indepartat, si pentru a se obtine valoarea reala trebuie actualizate valorile viitoare.

Vaci de lapte. Specific vacilor de lapte le este o crestere scazuta a pietei si o cota de piata ridicata. Ele sunt furnizoare nete de numerar. Castigurile lor ridicate, cuplate cu amortizarea, reprezinta intrari de numerar ridicate, in timp ce au nevoi scazute pentru reinvestire. Astfel, aceste produse genereaza un surplus de numerar ridicat, ce permite plata dividentelor si a dobanzii, a cheltuielilor de cercetare, a cheltuielilor indirecte si a disponibilitatilor pentru investitii in alte produse. Aceste produse trebuie protejate.

Semne de intrebare. Semnele de intrebare (copiii problema) reprezinta produse aflate pe piete in crestere, insa au o pondere scazuta a pietei. Datorita cresterii, ele cer mai mult numerar decat pot produce, deoarece au o cota de piata redusa. Daca nu se se va schimba cota de piata, semnele de intrebare vor absorbi pur si simplu numerarul pe termen scurt si apoi, pe masura ce cresterea va incetini, vor deveni caini.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.