Electrocinetica

Trimis la data: 2010-03-04
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 152
Autor: Mia Olariu
Dimensiune: 73kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Existenta unui camp electric in conductoare determina o stare specifica, numita stare electrocinetica. In aceasta stare, conductoarele electrice sunt sediul unor transformari energetice, semnalate prin efecte mecanice, termice, magnetice sau chimice.Starea electrocinetica este caracterizata de cantitatea de sarcini electrice (dqS), care strabate o suprafata S, in unitatea de timp, marime numita intensitatea curentului electric:

Cursuri similare:

Liniile campului de vectori ale densitatii de curent se numesc linii de curent.Unitatea de masura in SI, pentru curentul electric, este amperul (A), iar pentru densitatea de curent, A/m2. Alaturi de m, kg, s, grad K, si Cd in SI de unitati, amperul este o unitate fundamentala si este definit ca acel curent electric care, mentinut in doua conductoare paralele si rectilinii, de lungime infinita si sectiune circulara neglijabila, aflate in vid la distanta de 1 m, produce o forta intre cele doua conductoare de 2 x 10-7 N pe unitatea de lungime.

Pentru intretinerea unei stari electrocinetice stationare este necesara existenta unor campuri electrice imprimate. Fie - forta imprimata, de natura neelectrica, ce actioneaza asupra particulelor elementare, purtatoare de sarcini electrice qo, intensitatea campului electric imprimat va fi:Diferenta intre campul electric imprimat si campul coulombian este faptul ca circulatia lui pe anumite curbe inchise i, poate fi nenula.

Forta electromotoare, sau tensiunea electromotoare (t. e. m.) reprezinta lucrul mecanic al fortelor neelectrice pentru a transporta un purtator cu sarcina electrica unitate pe curba :5In mod asemanator, pentru un regim electrocinetic stationar se defineste, t. e. m. corespunzatoare unei portiuni de curba c12:

Unitatile de masura ale rezistivitatii si conductivitatii in SI sunt []SI = m, respectiv [SI = S / m, iar in tehnica, datorita in special a caracterului filiform a conductoarelor, adesea se utilizeaza mm2/m, sau S m / mm2. Principalele materiale conductoare au la temperatura de 20 oC, conductivitatile: Cu(20oC) = 56, ..., 59 S m / mm2, Al(20oC) = 33,3, ..., 35,7 S m / mm2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.