Electrotermie

Trimis la data: 2010-03-17
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tania Radu
Dimensiune: 193kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Electrotermia studiaza procesele si instalatiile in care energia termica (caldura) se obtine din energie electrica, pentru a fi utilizata in scopuri tehnologice.In prezent echipamentele electrotermice sunt din ce in ce mai mult utilizate atat in industrie cat si in domeniul casnic. Domeniile in care se utilizeaza procesele electrotermice sunt:Industria metalurgica (la topirea si rafinarea metalelor, incalzirea semifabricatelor);Industria chimica (pentru realizarea unor reactii chimice, incalzirea coloanelor si recipientilor, producerea si prelucrarea materialelor plastice);Industria constructoare de masini (la matritare, forjare, sudare, uscare, lipire, calire);

Cursuri similare:

Aplicatiile multiple ale proceselor electrotermice se datoreaza in primul rand avantajelor pe care le prezinta incalzirea electrica fata de incalzirea cu flacara:concentrarea unei puternice surse termice intr-un spatiu restrans, cu obtinerea unor;temperaturi ridicate (si a unor viteze mari de incalzire);inexistenta produselor arderii si deci posibilitatea de ermetizare a spatiului de lucru;

Prelucrarea termica se poate realiza in atmosfera controlata si in vid;se poate asigura functionarea intermitenta a instalatiilor;usurinta reglarii temperaturii materialului procesat, in conformitate cu cerintele procesului ;tehnologic;functionarea echipamentelor electrotermice se poate automatiza complet, iar procesele tehnologice pot fi controlate in timp real;valori scazute ale consumurilor specifice de energie;durata mica a proceselor electrotermice;

Imbunatatirea conditiilor de lucru si a gradului de utilizare a suprafetelor de productie;energia electrica este disponibila in orice loc si moment, la parametrii necesari si usor controlabili.

Transformarea energiei electrice in caldura se poate realiza prin mai multe procedee, acestea determinand si tipul de echipament electrotermic utilizat:Instalatii de incalzire cu rezistenta electrica;Cuptoare electrice cu arc;Instalatii de incalzire prin inductie electromagnetica;Instalatii de incalzire in radiofrecventa (capacitive);Instalatii de incalzire cu microunde.Dupa anii 70 s-au extins procedeele electrotermice care folosesc laserul si ultrasunetele.

La un cuptor electric (de exemplu cu rezistoare) apare un transfer complex de caldura (prin conductie, convectie sau/si radiatie) de la surse (elementele incalzitoare, in cazul cuptorului electric cu rezistoare) la materialul procesat, precum si spre pereti.
De asemenea, prin peretii cuprorului are loc un transfer de caldura spre exterior, determinand pierderi. Din punctul de vedere al procesului de incalzire a materialului procesat (de ex. piese) si caldura inmagazinata in peretii cuptorului este energie pierduta.

Cunoasterea particularitatilor transmisiei caldurii intr-un proces electrotermic este esentiala in principal pentru:determinarea variatiei in timp a campului termic in materialul supus incalzirii;evaluarea celor doua componente ale energiei termice, energia utila si pierderile de energie asociate procesului si determinarea, in acest fel, a randamentului procesului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.