Elemenete de tehnologie electronica

Trimis la data: 2010-08-26
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Daiana Neamt
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Utilizarea cablajelor imprimate constituie actualmente solutia constructiva cea mai performanta si mai raspandita de interconectare a componentelor in circuitele electronice.Principalele avantaje ale circuitelor imprimate sunt :realizeaza o buna densitate de montare a componentelor permitand reducerea volumului si greutatii aparatelor electronice;asigura pozitionarea precisa si fixa a pieselor si interconexiunilor acestora in circuite, permitand cresterea fiabilitatii in functionare si reducerea/ compensarea cuplajelor parazite dintre componente si/sau circuite;simplifica si reduc durata operatiilor de montaj facilitand automatizarea acestora, reducand posibilitatile de montare eronata si asigurand un inalt grad de reproductibilitate;

Cursuri similare:

Exista totusi si unele dezavantaje ale cablajelor imprimate:orice modificari ulterioare ale circuitului sunt relativ dificil de realizat;majoritatea tipurilor de cablaje imprimate sunt sensibile la soc termic ceea ce impune unele precautii la lipirea terminalelor componentelor.

9.1.2. Tehnologii de realizare a cablajelor imprimate
Prin tehnologie de realizare se intelege realizarea cablajelor imprimate cu mijloace industriale sau artizanale. Cablajul imprimat este un sistem de conductoare imprimate care asigura toate conexiunile electrice dintre componente, ecranarile si punerile la masa. Conductoarele imprimate reprezinta o portiune de strat metalizat pe un suport izolat, echivalent unei conexiuni electrice obisnuite de montaj.

Procesul de proiectare a cablajelor imprimate consta in plasarea elementelor de circuit pe placa si in stabilirea traseelor in conformitate cu schema electrica si principiile de proiectare. Principiile de proiectare sunt o consecinta de natura electrica (tensiunea maxima intre doua trasee conductoare alaturate, intensitatea maxima a curentului ce parcurge fiecare traseu conductor, frecventa maxima, minimizarea cuplajelor parazite intre elementele schemei), mecanica (solicitari mecanice in timpul functionarii), climatice (asigurarea unui regim termic corespunzator prin evacuarea caldurii produse in timpul functionarii, umiditatea relativa, temperatura mediului ambiant), tehnologice (tehnologia de realizare, de echipare, de conectare).

Latimea maxima a conductorului imprimat este data de intensitatea maxima a curentului electric ce parcurge traseul. Formula de calcul pentru latimea maxima a traseului este: lmin=Imax /jmaxia—g
Imax - intensitatea maxima a curentului; jmax - densitatea de curent maxima; g - grosimea traseului.Latimea efectiva a traseului conductor imprimat rezulta din compromisul dintre doua criterii si anume:asigurarea unei supratemperaturi din punct de vedere al disipatiei;

Asigurarea de impedante proprii traseului de valoare optima.
Frecventa de lucru a subansamblului este o conditie fundamentala.Pentru cablaje imprimate se definesc doua domenii pe frecventa de lucru cu particularizarea corespunzatoare si anume:frecventa mai mica de 100Hz, pentru sursele de alimentare, amplificatoare de audiofrecventa etc.;frecventa mai mare de 100Hz, pentru aparatura radio si TV etc.
La cresterea frecventei semnalelor electrice apar doua efecte nedorite:cresterea efectului capacitatii parazite;

Cresterea rezistentei electrice a traseelor conductoare imprimate prin efect pelicular.Pentru reducerea capacitatilor parazite intre trasee se realizeaza asamblarea judicioasa pe placa a elementelor in sensul reducerii lungimii conexiunilor si prin introducerea unor trasee de ecranare conectate electric la masa placii intre traseele de semnal.
Proiectarea cablajelor imprimate se face respectand urmatoarele principii:principiul de cuadripol: consta in respectarea, conform schemei electrice a ordinii intrare-iesire, precum si a ordinii de asamblare pe placa a etajelor care proceseaza un semnal.

Principiul respectarii cailor de semnal: traseele de semnal mic se pozitioneaza departe de traseele de semnal mare pentru a minimiza cuplarea parazita (inductiva sau capacitiva). Daca spatiul nu permite departarea cailor de semnal se va folosi ecranarea.Principiul decuplarii intr-un punct de masa comun: decuplarea la masa a condensatoarelor de cuplare in puncte cat mai apropiate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.