Elemente ale mediului de afaceri global

Trimis la data: 2009-06-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: TiborSandor
Dimensiune: 103kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Liberalizarea comertului international, dupa al II-lea razboi mondial, a devenit tot mai necesara si datorita faptului ca piata capitalului s-a dezvoltat mult mai rapid decat cea a marfurilor. In comertul international incepusera sa se manifeste doua tendinte: globalizarea pietei asa cum a fost ea sprijinita la inceput in cadrul Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT) proces continuat din 1995 de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) si regionalizarea, prin crearea unor organisme regionale, promovata la inceput de statele europene.

Cursuri similare:

Analistii apreciaza ca, economia mondiala in ansamblul ei, este marcata de accentuarea a numeroase mutatii de fond care remodeleaza tesatura de interdependente pe baza careia ea functioneaza; ca doua forte principale, dinamice si oarecum contradictorii, conduc acest proces si anume, aparitia si functionarea aranjamentelor economice regionale in paralel cu adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale.

Constituirea ansamblurilor economice subregionale sau regionale, este un fenomen care s-a accentuat in timp si pe care, deocamdata, analistii il apreciaza ca o modalitate pe care multe tari o prefera unui schimb generalizat, ce ar putea reprezenta o sursa potentiala de neintelegeri socio-politice periculoase.Regionalizarea este, in conditiile existente azi in lume, calea cea mai eficienta care poate sprijini deschiderea treptata a economilor nationale spre piata mondiala.

Regionalizarea presupune ca statele -natiuni, cultiva relatii integrative tot mai stranse intre ele, cu grade diferite de complexitate. Acest "fenomen" de regionalizare a fost formalizat prin proliferarea gruparilor regionale integrationiste, sau s-au dezvoltat prin adancirea raporturilor comerciale, investitionale, sau a fluxurilor financiare zonale. Cooperarea regionala este apreciata de unii analisti - ca o alta forma marginala si neevoluata institutional de regionalism, care consta in masuri menite sa:

Tendinta de formare a blocurilor regionale comerciale a fost determinata de actiunea mai multor factori, atat de natura endogena, cat si exogena. ( D. Negrescu, Tribuna Economica nr. 42/95, p. 28)
Factorii endogeni - sunt rezultatul evolutiilor care s-au petrecut in interiorul unor tari sau grupari de tari deja constituite, care se afla in / sau isi intensifica procese de integrare. Printre acestia amintim:

-dificultatile economice cu care s-au confruntat diversele economii in deceniile trecute ca urmare a crizei energetice si care au avut ca rezultat constientizarea faptului ca exista un potential de crestere economica insuficient valorificat si anume, accesul neingradit la piete mai largi decat cele interne - delimitate de frontiere;optiunile fundamentale de politica economica similare, conceptia comuna despre dezvoltare ca urmare a depasirii barierelor ideologice in relatiile Nord-Sud si, de asemenea, Est-Vest;

politicile de liberalizare a comertului intreprinse de multe tari in dezvoltare - mai ales dintre acelea cu potential economic, proces care va face mai usoara o liberalizare accentuata pentru o viitoare integrare cu statele care apartin grupului statelor dezvoltate-industrializate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.