Elemente ale teoriei relativitatii

Trimis la data: 2010-04-24
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriela Pavelescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului a XX-lea s-a produs o dezvoltare rapida a unor ramuri ale fizicii clasice cum ar fi termodinamica, electrodinamica, fizica atomica etc. Adeptii mecanicismului au cautat sa reduca orice lege a naturii la legile mecanicii, dar acest lucru a dus la aparitia unor importante contradictii. In cele ce urmeaza vom incerca pe scurt sa prezentam o mica parte dintre ele, cu scopul de a arata ca fizica clasica are limitele sale.

Cursuri similare:

a)Transmiterea interactiunilor
In mecanica clasica ca o consecinta a universalitatii timpului (timpul se scurge la fel in orice sistem de referinta) transmiterea interactiunii se face instantaneu . In electrodinamica clasica s-a demonstrat ca transmiterea interactiunilor se face prin contiguitate cu viteza finita de propagare a campului electromagnetic.

b)Propagarea undelor prin medii elastice
Existenta unei unde mecanice presupune o sursa de perturbatii si un mediu elastic. Unda mecanica se defineste ca fiind propagarea unei perturbatii intr-un mediu elastic.Unda electromagnetica , spre deosebire de cea elastica se propaga in medii elastice si in vid.

Pentru a pune in concordanta cu mecanica clasica , pentru propagarea undelor electromagnetice se considera ca suport elastic eterul substanta care umple tot universul ( se gaseste in tot spatiul cosmic precum si in interiorul corpurilor.Acest eter era considerat de Hertz ca fiind in repaus absolut si el ar fi putut constitui sistemul de referinta absolut.

In electrodinamica clasica viteza luminii este independenta de miscarea sursei si este aceeasi in orice sistem de referinta.
d) Forta Lorentz
Forta Lorentz care este o forta caracteristica electrodinamicii clasice nu poate fi incadrata in randul fortelor din mecanica clasica, derivata dintr-un potential.De asemenea este dependenta de viteza conform relatiei :

e) Masa corpurilor
In mecanica clasica masa corpurilor este o marime constanta , independenta de viteza corpului ,de timp sau de alte marimi cinematice.
Experientele lui Bertozzi de accelerare a electronilor in campuri magnetice puternice ,arata ca viteza electronilor accelerati nu poate depasi viteza luminii si ca masa lor este functie de viteza m=m(v)

2 Principiile relativitatii restranse
Plecand de la contradictiile constatate pana in acel moment , Einstein a introdus in fizica ideea propagarii din aproape in aproape a interactiunilor, cu viteza finita, postuland existenta unei viteze limitata in univers, egala cu viteza de propagare a luminii in vid.

Principiul relativitatii clasice a fost inlocuit cu urmatoarele doua principii:
a)Principiul relativitatii restranse
In aceleasi conditii, toate fenomenele fizice au loc la fel in toate sistemele de referinta inertiale.
b)Principiul vitezei maxime de transmitere a interactiunilor
Viteza maxima de transmitere a interactiunilor este egala cu viteza luminii in vid si este invarianta in raport cu orice sistem de referinta inertial si cu orice directie de masurare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.