Elemente de amenajare a teritoriului

Trimis la data: 2010-09-12
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Claudiu Muntean
Dimensiune: 247kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Amenajarea teritoriului si urbanismul sunt domenii inrudite, sunt ramuri ale aceluiasi trunchi, al carui domeniu de referinta il reprezinta spatiul. Gestionarea spatiala a teritoriului constituie o activitatea obligatorie si continua, desfasurata in interesul colectivitatilor, in concordanta cu valorile si aspiratiile societatii. In acelasi timp aceasta activitate asigura indivizilor si colectivitatilor dreptul de folosire echitabila si in acelasi timp responsabilitatea pentru utilizarea eficienta a teritoriului.

Cursuri similare:

Se mai spune ca amenajarea teritoriului si urbanismul este o disciplina de contact intre stiintele spatiale si cele sociale. In practica specialistii in amenajarea teritoriului si urbanism lucreaza impreuna cu geografii, sociologii, economistii, arhitectii, ecologii, inginerii de constructii civile si retele, istoricii, igienistii, antropologii si depind foarte mult de politicieni.O definitie des invocata este cea formulata de ministrii ce coordoneaza dezvoltarea teritoriala si urbana, din tarile Uniunii Europene: amenajarea teritoriului este expresia spatiala a patru tipuri de politici: economice, sociale, ecologice si culturale.

Amenajarea teritoriului si urbanismul reprezinta un ansamblu de activitati complexe care au drept scop organizarea fizica a spatiului. Aceasta definitie sugereaza interventia voluntara a omului asupra mediului (natural, intr-o prima faza, apoi si construit) in vederea modelarii acestuia si conditiilor necesare pentru existenta comunitatilor umane.Amenajarea teritoriului se ocupa cu suprafete vaste de teren, in care (de cele mai multe ori ) domina mediul natural. Urbanismul se ocupa cu asezarile umane propriu-zise (orase sau sate), in care domina spatiul construit, artificial, puternic antropizat.

Daca in amenajarea teritoriului, localitatile sunt privite ca elemente ale unui sistem, in urbanism, localitatile reprezinta sistemul insusi de care acesta se ocupa. Ca urmare, exista grade de detaliere spatiala diferite, intre amenajarea teritoriului si urbanism.
Britanicii vorbesc despre Planning atunci cand se refera la dezvoltare spatiala. Fac diferenta intre "urban planning" si "territorial planning", dar in anumite situatii utilizeaza si termenii de "physical planning" (spre deosebire de "economic planning" sau "family planning") si "spatial planning" (dar aceasta formula tine mai degraba de engleza "europenizata").

Francezii folosesc ca si noi (sau noi ca ei) denumirile de "urbanisme" si "amenagement du territoire".Daca vrem sa gasim un echivalent al "planificarii spatiale" va fi ceva mai greu deoarece, intre "amenagement du territoire", "planification territoriale", "spatial planning", "town and country planning", "raumordnung", "ruimtelijke ordening", "tratiamento del territorio" exista numeroase nuante si interpretari.Se poate spune ca urbanismul este parte a amenajarii teritoriului, avand problematica si caracteristici specifice. Ceea ce trebuie subliniat este insa complexa interdependenta, de netagaduit, intre urbanism si amenajarea teritoriului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.