Elemente de audit financiar

Trimis la data: 2010-10-10
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin_R
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe plan european auditul financiar este definit de normele in domeniu astfel "obiectul auditului conturilor anuale este de a exprima o opinie asupra faptului de a sti daca ceea ce prezinta este fidel situatiei societatii la data bilantului si rezultatele sale, tinand cont de dreptul si uzantele tarii unde agentul economic isi are sediul sau".
In plan international, auditul financiar este definit ca fiind un: ,,control al informatiei financiare, rod al unei entitati juridice cu scop lucrativ si nelucrativ, efectuat in vederea exprimarii unei opinii asupra acestei informatii".

Cursuri similare:

Sintetizand se poate elabora urmatoarea definitie: auditul financiar este examenul la care precede cu profesionalism competent si independent, in vederea exprimarii unei opinii motivate asupra fidelitatii cu care conturile anuale ale unei entitati care reflecta situatia sa la data inchiderii si rezultatele sale pentru exercitiul considerat, tinand cont de dreptul si uzantele tarii unde agentul economic isi are sediul sau.

In general, prin audit se intelege examinarea profesionala a unei informatii in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente, prin raportarea la un criteriu (standard, norma) de calitate. Termenul de audit este larg utilizat, el are semnificatia de audit financiar pentru a verifica situatiile financiare, procesele si tranzactiile unei societati. In prezent termenul de audit are in plus si semnificatia de audit operational pentru a ameliora performantele societatii si de audit de gestiune pentru a emite o judecata asupra modului de gestionare a patrimoniului sau alte tipuri de audit in functie de nevoile societatilor, ca: audit fiscal, de calitate, de mediu etc.

In legislatia europeana in Directiva a VIII-a, in noul proiect de modernizare a acesteia din 2004,este prevazut un singur tip de audit: audit statutar (audit legal, control legal) prevazut de regula prin Legea companiilor si prin actele constitutive ale acestora.
Conceptul de audit financiar
Auditul financiar reprezinta activitatea de examinare, in vederea exprimarii de catre auditorii financiari, a unei opinii asupra situatiilor financiare, in conformitate cu standardele de audit, armonizate cu standardele internationale de audit si adoptate de Camera Auditorilor Financiari din Romania.

Auditul financiar are ca obiect reflectarea imaginii fidele a situatiei patrimoniului si a rezultatelor financiare in bilantul contabil si contul de profil si pierdere. Obiectul auditului financiar este de a exprima o opinie, de a sti daca situatiile financiare prezinta o imagine fidela a afacerilor agentului economic la data bilantului si a rezultatelor pentru exercitiul incheiat, respectandu-se legile in vigoare. Auditul financiar este o examinare independenta, o expremare a unei opinii asupra bilantului unui agent economic data de un auditor delegat in conformitate cu orice obligatie statutara relevanta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.