Elemente de axiologie

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Rares Petre
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In axiologia contemporana, este tot mai mult acceptata conceptia conform careia creatia de valori (procesul de valorizare) este considerata ca o coordonata esentiala a actiunii umane, mai mult, o dimensiune a fiintei umane in sensul ca pe langa alte atribute (homeo faber = producator de unelte sau homo cogitans = fiinta ganditoare), omul o are si pe cea de homo aestimans = fiinta valorizatoare. (In esenta ei, fiinta umana nu este fiecare dintre cele 3 atribute de mai sus, ci este si zoon politikon sau homo ludens).

Cursuri similare:

Dezvoltari: a. In cadrul primei atitudini, cea cognitiva, fata de existenta, subiectul formuleaza, gandeste, proiecteaza un demers, o actiune cognitiva. Rezultatul acestei atitudini este chiar actul de cunoastere rationala prin investigatia practica, directa a lumii reale. In acest demers, constiinta dezvaluie pur si simplu structurile existentei; in cunoastere, constiinta reflecta veridic lumea, dar nu adauga nimic la lume.

Cunoasterea ca atare este un proces riguros, aproximativ neutru, pentru ca prin cunoasterea veridica nu exprimam pretuire, ci doar cunoastem ca atare. In consecinta, prin atitudinea cognitiva, luata ca atare, nu rezulta nici un fel de indemn la actiune sau la un mod de comportare determinate dinainte. In cunoasterea propriu-zisa, operam cu concepte, al caror continut devine relevant pentru determinarea adevarului. Operand cu concepte, realizam o imagine globala si unificatoare despre existenta, despre lumea ca lume. In planul celei de a doua atitudini, cea valorizatoare, are loc distingerea

(sesizarea) insusirilor valorizatoare ale lumii, care insoteste raportarea cognitiva la realitate, dar nu se confunda cu aceasta. Adica, in activitatea lui zilnica, cotidiana, omul ia o atitudine nu numai prin care cunoaste, dar si o atitudine care prin cunoastere implica o apreciere (o pretuire) a lucrurilor si situatiilor.

Este aici vorba de atitudinea valorizatoare prin care omul instituie semnificatii, confera lucrurilor si situatiilor un statut preferential.
Procesul de valorizare, adica de instituire a valorilor ca relatie intre om si lume este in esenta o operatie de comparare si de judecare, este un act al constiintei de raportare preferentiala la obiect, un act distinct, dar nu rupt de celelalte ace ale constiintei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.