Elemente de balistica judiciara

Trimis la data: 2010-03-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana Bacurel
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aparitia acestui domeniu al tehnicii criminalisticii denumit "balistica judiciara" s-a impus datorita frecventei folosirii armelor de foc in savarsirea de infractiuni si datorita particularitatilor referitoare la cercetarea la fata locului si la examinarile specifice de laborator.Balistica judiciara reprezinta o ramura distincta a tehnicii criminalisticii, destinata examinarii armelor de foc si urmelor acestora prin metode si mijloace tehnico-stiintifice specializate in scopul determinarii imprejurarilor in care a fost folosita o arma la comiterea unei infractiuni si al identificarii sale.

Cursuri similare:

Balistica judiciara se diferentiaza de balistica exterioara sau balistica tintei avand in vedere obiectivele urmarite si metodele la care apeleaza. Ea isi propune sa identifice o arma dupa urmele lasate pe tub, sa determine distanta de la care s-a tras dupa urmele secundare, sa stabileasca vechimea aproximativa a impuscaturii, etc.

NOTIUNI TEHNICE DESPRE ARMELE DE FOC
Elementele de constructie ale armelor de foc sunt: teava, mecanismul de inchidere, mecanismul de percutie (de dare a focului), si de scoatere a tubului tras, patul sau crosa armei si sistemul de ochire.
Din punctul de vedere al examinarii criminalistice intereseaza in special teava si mecanismul de tragere.

Teava armei - este formata din camera cartusului sau camera de detonare, conul de fortare sau racordare care asigura patrunderea glontului in ultima zona a tevii, zona ghintuita. Tevile ghintuite imprima o miscare de rotatie proiectilului, necesara stabilitatii traiectoriei proiectilului. Ele se diferentiaza dupa calibru, numarul, sensul de rotatie a ghinturilor, latimea si pasul acestora.

Ansamblul mecanismelor - de inchidere, percutie si scoatere a tubului tras serveste procesului de identificare datorita particularitatilor de constructie si de prelucrare a pieselor componente ce vin in contact nemijlocit cu tubul cartusului. De ex. percutorul, pragul aruncator, etc lasa urme specifice apte sa serveasca la identificare armei.

CLASIFICAREA ARMELOR DE FOC
Criteriile de clasificare urmaresc in principal stabilirea celor mai adecvate repere care pot facilita identificare de grup sic ea individuala. Astfel avem:Dupa destinatie - armele se impart in arme militare, arme de aparare apropiata ( pistoale, revolvere), arme de vanatoare, arme sportive sau de tir si arme cu diverse destinatii speciale si anume pistoale de semnalizare, de alarme, cu gaze lacrimogene etc.

Dupa modul de functionare - arme cu repetitie la care introducerea cartusului se face prin manevrarea inchizatorului dupa fiecare foc, arme semiautomate de tipul pistoalelor la care este necesara apasarea tragaciului pentru fiecare foc, si arme automate cu o cadenta de tragere care poate ajunge la cateva lovituri pe secunda.Dupa constructia canalului tevii - avem cu teava lisa, specifica armelor de vanatoare, arme cu teava ghintuita si arme cu tevi combinate de tipul armelor de vanatoare cu 3 sau 4 tevi.

Dupa calibru - pot fi de calibru mic pana la 6,35 mm, mijlociu intre 6,35 si 9mm si mare peste 9 mm. Dupa lungimea tevii - arme cu teava lunga (pusti si carabine), arme cu teava mijlocie, specifica in present majoritatii pistoalelor mitraliera si cu teva scurta pentru revolvere, pistoale.Munitia armelor de foc
Simpla examinare a caracteristicilor generale ale unui glont ori proiectil conduce la stabilirea tipului de arma folosit de infractor.

Elementele componente principale din care este format un cartus indiferent de destinatie si de modul de fabricatie sunt:
-proiectilul sau glontul - care se prezinta sub forma gloantelor, alicelor sau mitraliilor. Un glont se compune dintr-un miez de otel, de plumb ori otel acoperit cu plumb si dintr-o camasa metalica. Forma si compozitia gloantelor este foarte diferita in functie de destinatie sau de tipul de arma folosit.

Tubul cartusului - confectionat din metal, material plastic sau carton (la armele de vanatoare) a carui rozeta este intotdeauna metalica. El contine incarcatura de pulbere, capsa si proiectilul.Capsa - destinata aprinderii incarcaturii contine un exploziv puternic si sensibil la actiunile mecanice de ex fulminatul de mercur sau stibiatul de plumb. Aprinderea are loc in momentul lovirii capsei de catre percutor urmata de spargerea ei pe o pist interioara denumita nicovala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.