Elemente de baza in managementul financiar international

Trimis la data: 2010-10-11
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Simona_I
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Avand in vedere abordarea sistemica a firmei, se poate vorbi de un sistem al functiunilor firmei de sine statator, dar care poate fi considerat ca un subsistem comparativ cu sistemul firma ce il genereaza.
Cei mai multi dintre specialisti considera ca firmele au urmatoarele functiuni:
functiunea de cercetare-dezvoltare;
functiunea de productie;
functiunea comerciala;
functiunea financiar-contabila;

Cursuri similare:

Orice decizie, indiferent in ce domeniu de activitate al firmei a fost luata, modifica veniturile firmei, cheltuielile, resursele financiare, profitul si, in cele mai multe cazuri, patrimoniul firmei respective. Deci, intre functiunea financiar-contabila si celelalte functiuni se formeaza legaturi noi, mai stranse, avand o complexitate si o importanta din ce in ce mai mare.

Functiunea financiar-contabila cuprinde ansamblul activitatilor prin care se realizeaza obiectivele privind obtinerea si folosirea mijloacelor financiare necesare firmei, precum si inregistrarea si evidenta in expresie valorica a patrimoniului acesteia.
In cadrul functiunii financiar-contabile deosebim urmatoarele activitati principale: contabilitatea, financiara si controlul financiar de gestiune .
a. Activitatea contabila reuneste ansamblul proceselor prin care se inregistreaza si se evidentiaza valoric resursele materiale si financiare ale intreprinderii, utilizand metode si tehnici adecvate. Aceasta definire are un caracter sintetic dar ea va fi detaliata pe parcursul lucrarii. Realizarea activitatii contabile este consecinta unui ansamblu de atributii principale ce constau in urmatoarele:

b. Activitatea financiara cuprinde ansamblul proceselor prin care se determina si se obtin resursele necesare finantarii obiectivelor intreprinderii. Locul pe care il va ocupa activitatea financiara in organigrama firmei depinde de o serie de factori , dintre care cei mai importanti pot fi considerati urmatorii: talia intreprinderii si modul sau dominant de structurare; natura activitatii; gradul de internationalizare.

Analiza modului de organizare a activitatii contabile si financiare corelata cu categoria intreprinderii evidentiaza ca, majoritatea firmelor mari opteaza pentru internalizare atat in cazul activitatii contabile (peste 91%), cat si in cazul activitatii financiare (100%). In cazul microintreprinderilor, majoritatea prefera externalizarea (64,7% atat pentru activitatea contabila, cat si pentru cea financiara), cele care internalizeaza activitatea financiar-contabila avand o pondere de doar 23,5%.

Iar varianta mixta apare in 11,8% din cazuri. Firmele mici si mijlocii sunt cele care apeleaza in cea mai mare masura la organizarea activitatii contabile si financiare in varianta mixta. In concluzie, cu cat dimensiunea firmei este mai mare, cu atat managerii se orienteaza mai mult inspre internalizarea activitatii financiar-contabile sau organizarea acesteia in varianta mixta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.