Elemente de drept civil

Trimis la data: 2009-11-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_I
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Suspendarea conditionala a executarii pedepsei, cunoscuta in unele legislatii si sub denumirea improprie de condamnare conditionata, este o masura de individualizare a reactiei penale pe care o poate lua instanta de judecata prin insasi hotararea de condamnare. Ea consta in suspendarea, pe o anumita durata denumita termen de incercare, a executarii pedepsei aplicate, cu obligata pentru condamnat de a avea o comportare corecta in tot acest timp. Daca a expirat termenul de incercare si condamnatul a avut purtare buna, el este reabilitat si reintegrat fara vreo restrangere a drepturilor pentru fapta penala savarsita.

Cursuri similare:

Instituia suspendarii conditionate a executarii pedepsei, corespunzatoare conceplului pe care l-am enuntat, a fost introdusa in dreptul penal catre sfarsitul secolului trecut, mai intai in Belgia (Legea Le Jeune din 1888) si apoi in Franta (Legea Berenger din I89l), cu scopul de a se reactiona mai eficace impotriva delincventilor primari condamnati la pedepse de scurta durata. Se urmarea evitarea contactului acestor infractori cu mediul din penitenciare si deci contagiunea criminala, cu inevitabila alunecare spre recidiva, si anulandu-se totodata eforturile delincventilor primari de a se indrepta fara executarea efectiva a pedepsei.

Trebuie mentionat insa ca institutia suspendarii executarii pedepsei isi are ea insasi originea in sistemul anglo-american zis al probatiunii (Probation System), care consta in suspendarea pronuntarii hotararii de condamnare pe un termen de incercare sau de proba, dupa care, daca inculpatul a avut o purtare buna nu mai este condamnat, iar cand a avut o conduita necorespunzatoare, instanta pronunta condamnarea lui. Functionand la inceput in mod empiric, sistemul anglo-american al probatiunii a fost institutionalizat prin lege, mai intai in S.U.A. (Massachusetts 1878) si apoi in Anglia {First Ofenders 1887).probationarului .

Asa cum s-a aratat, sistemul anglo-american al probatiunii nu a fost admis initial in dreptul european (decat in cazul unor masuri educative luate fata de minorii delincventi), preferandu-se suspendarea executarii pedepsei. In S.U.A., probatiunea a avut originea in actiunea filantropica a unui cizmar din Boston, pe nume John Augustus, care, prin anul 1841, avea obiceiul de a se prezenta la tribunalul orasului si de a se constitui garant pentru buna conduita viitoare a unor infractori pe care judecatorul urma sa-i condamne.

La cererea lui Augustus, care se angaja sa supravegheze pe delincvent, judecatorul suspenda pronuntarea sentintei si propunea lui Augustus sa apara din nou, dupa cateva luni impreuna cu protejatul sau, sa-l informeze asupra comportarii acestuia.
In acest timp, judecatorul nu mai pronunta condamnarea. In Anglia, punerea sub probatiune isi are originea in incercarile empirice facute de anumiti magistrati de a obtine indreptarea infractorilor prin suspendarea pronuntarii condamnarii, pe un anumit termen, in cazul infractorilor primari.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.