Elemente de epistemologie

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adraiana Turcu
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Adevarul este valoarea suprema a cunoasterii. Datorita acestui fapt, conceptul de adevar ocupa un loc central in cadrul teoriei generale a cunoasterii si constituie obiectul de studiu al epistemologiei (epistema = cunostinta adevarata, stiintifica). Se poate afirma ca, la nivelul cunoasterii comune, adevarul pare a fi atributul, proprietatea a ceva sau a cuiva. Ne intrebam ce poate fi acest ceva sau a cui proprietate poate fi adevarul?

Cursuri similare:

Dintru inceput se poate aprecia ca o asemenea orientare este gresita pentru ca face confuzie intre planul existential (ontologic) si planul cognitiv (gnoseologic) si aceasta pentru ca adevarul nu este identic cu obiectele, fenomenele, procesele, cu proprietatile si structurile lor. Adica, nu putem spune ca un lucru, luat in sine, este adevarat sau fals, asa cum spunem ca el exista sau nu exista. Deci, in realitatea obiectiva, luata ca atare, nu exista adevaruri. Simpla existenta a unui lucru nu este si adevarul lui;

Orientarea conform careia adevarul este o proprietate exclusiva a constiintei subiectului cunoscator. Comentariu: Daca, asa cum am aratat, adevarul nu poate fi o proprietate intrinseca a
lucrurilor, se naste intrebarea: el, adevarul, poate fi o proprietate a constiintei luata in sine? Raspunsul nostru este negativ. In fond, aceasta ar insemna ca fiecare constiinta sa aiba setul ei de adevaruri, ar insemna in fond, sa coboram adevarul la nivelul parerii personale.
Subliniere: in functie de elementul din structura constiintei, care este luat in considerare,

in literatura de specialitate care abordeaza aceasta orientare, putem distinge mai multe unghiuri de vedere. De exemplu, pentru Rene Descartes adevarul consta in caracterul evident si clar al constiintei. Pentru pozitivismul logic, adevarul este proprietatea acelor cunostinte care intrunesc consensul. Pentru pragmatism, adevarul unei cunostinte rezida in utilitatea ei. In asemenea abordari, adevarul este vazut ca un element al cunostintei subiectului cunoscator (fie ca este obiect de evidenta si claritate, fie ca este obiect de consens, fie ca este obiect de utilitate) si nu de starea reala a obiectului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.