Elemente de ergonomie

Trimis la data: 2010-02-27
Materia: Informatica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_P
Dimensiune: 259kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Personalitatea umana nu mai este astazi socotita ca o entitate de sine statatoare, ea se conjuga neincetat cu lumea din care face parte, intr-o influenta reciproca. Un aspect major al acestei conjugari se manifesta in gradul de organizare a muncii, care are ca finalitate bunastarea individuala si sociala.

Cursuri similare:

Datorita dezvoltarii cercetarilor referitoare la conditia umana a muncii, organizarea muncii cuprinde astazi pe langa aspectele clasice privind metodele si masurarea timpului de munca, si toate cerintele psihologice, fiziologice, sociale, economice, tehnice, biologice si culturale, care solicita personalitatea si care impreuna constituie obiectul de studiu al stiintei intitulata ergonomie.
Ergonomia ca stiinta ofera cunostintele necesare adaptarii angajatilor la munca pe care o presteaza, pentru obtinerea unui randament superior.

Modificarile esentiale intervenite in procesele de munca, aparitia unor ramuri industriale noi, introducerea rapida a noilor cuceriri ale stiintei si tehnicii, indeosebi ale electronicii si tehnicii de calcul, incorporarea intr-o masura crescanda a muncii intelectuale in activitatea curenta au largit mult sfera de preocupari a ergonomiei. Urmare a acestor realitati solicitarea cea mai mare in munca omului nu mai apartine sistemului muscular , ci a sistemului nervos central.

Iar daca avem in vedere munca specifica in birouri, vom observa ca angajatii din acest domeniu, din ce in ce mai multi tin seama de binefacerile ergonomiei; si si-au intensificat preocuparile de cunoastere si aplicare a notiunilor de baza ale acestei stiinte.
Ergonomia reprezinta o stiinta o sinteza a unor cercetari multidisciplinare fiecare din aceste discipline avand metode proprii verificate in practica.

Aplicatiile stiintei si mai ales cele psihosociale in domeniul productiei economice sunt de-a dreptul impresionante. Aceste aplicatii fac eforturi de anulare a dezacordului dintr-o conditie materiala deviata pe de-o parte si pe de alta parte de dezvoltarea psihica armonioasa.Greutatile si eforturile in dezvoltarea si aplicarea stiintelor psihosociale in productia economica nu sunt generate numai de complexitatea fenomenelor pe care ele le studiaza, ci de interactiunea lor. De aici apare si necesitatea de a se uni intr-o stiinta interdisciplinara a conditiei umane, atat psihologia, sociologia, fiziologia, stiintele economice si tehnice etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.