Elemente de inginerie

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: steauandrei
Dimensiune: 62kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Disciplina de ELEMENTE DE INGINERIE MECANICA este o disciplina care priveste studiul constructiilor de masini si care trateaza probleme legate de calculul, proiectarea si studiul organelor componente ale unui subansamblu sau ansamblu mecanic, tratand elemente de:
o Studiul materialelor,
o Tratamente termice si termochimice,
o Precizia dimensionala, de forma si pozitie a suprafetelor,
o Rezistenta materialelor,
o Tehnologia materialelor,
o Organe de masini si Tribologie.
Dispozitivul este constituit dintr-un grup restrans de corpuri materiale cu un scop util pentru indeplinirea unei functiuni bine determinate la instalatii si aparate. Spre deosebire de mecanisme, dispozitivele nu au o miscare continua si periodica.
Agregatele sunt complexe (reuniuni) de masini, mecanisme si dispozitive, constituind un grup functional independent - in special motorul cu masina de lucru, pentru realizarea unei anumite lucrari sau operatiuni tehnice, de ex.: agregat de sudare, combina de cereale, masina de prelucrat deseuri, agregat portabil de muls etc.

O masina poate fi descompusa in grupe mari de mecanisme si de piese cu un rol functional bine determinat in complexul ei, denumite ansamble. Ansamblele sunt divizate in subansamble, constituite din cate un mecanism sau din cate o grupa de piese cu rol functional mai limitat.
In sens clasic masina agregat se compune din trei parti: motorul, transmisia, partea de lucru.
Masinile agregat care indeplinesc toate operatiile fara interventia directa a omului se numesc masini-automate.

Complexul de masini-automate, care realizeaza un proces tehnologic dat se numeste linie automata. Mai multe linii automate dirijate in mod central formeaza o sectie automata sau uzina automata.
ORGANELE DE MASINI (OM) sunt parti constructive care, cu aceeasi forma sau ca forma asemanatoare, intra in compunerea diferitelor masini, agregate, mecanisme putand fi calculate si proiectate separat.
Un organ de masina poate fi simplu, adica format dintr-o singura piesa (surub, pana, roata dintata etc.) sau compus (lagar cu alunecare, rulment, cuplaj, lant etc.).

Nici-o masina nu poate functiona corect, sigur si economic daca organele ei nu sunt calculate, proiectate si executate in mod corespunzator.
Mecanismele si organele de masini fac parte integranta din stiinta constructiei de masini si se ocupa cu studiul structurii, cinematicii si dinamicii mecanismelor si a masinilor, precum si cu studiul formei, metodelor de calcul si de proiectare a elementelor lor componente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.