Elemente de ontologie

Trimis la data: 2009-07-12
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Flori Turculet
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitie: Ontologia este acea parte constitutiva a filosofiei, care studiaza fundamentele existentei, nivelurile, modurile si formele de manifestarea a acesteia.
Subliniere: Ontologia reprezinta partea constitutiva fundamentala in orice sistem de gandire sau constructie filosofica, pentru ca ofera premisele teoretico-metodologice pentru toate celelalte parti ale filosofiei, ca si pentru toate stiintele. Ex.: ontologia juridica este fundamentala pentru filosofia dreptului, pentru ca orice sistem stiintific de drept se bazeaza pe o conceptie generala privind esenta, originea si evolutia fenomenului social numit drept.

Cursuri similare:

Desi preocuparile pentru o astfel de disciplina filosofica exista inca de la Aristotel (care o numea "filosofie prima" si care ii atribuia ca obiect "existenta ca existenta), termenul de ontologie a fost introdus in limbajul filosofiei abia in secolul al XVII-lea, de filosoful german Goclenius. In decursul istoriei filosofiei, obiectul a evoluat de la un sens larg si mai putin conturat (cand ontologia cuprindea cosmogonia (teoria originii universului), cosmologia (teoria structurii universului) si chiar teologia (teoria creatiei si dirijarii de catre divinitate a universului) la un sens mai restrans si mai riguros, cand ontologia are ca obiect determinarile si structura existentei ca existenta.

Analiza evolutiei istorice a problematicii ontologiei pune in evidenta cateva aspecte privind intelegerea procesului de cristalizare a ontologiei ca disciplina distincta:in primele incercari de constructii filosofice, ponderea o aveau problemele legate de
filosofia naturii (pana la Socrate). Treptat, ontologia s-a extins asupra altor domenii ale realitatii, si-a extins aria problematica catre social si uman. daca ontologia, aflata pe primele trepte ale evolutiei sale istorice, avea un caracter speculativ, odata cu dezvoltarea stiintelor naturii, incepand cu sec. al XIX-lea, ea s-a sprijinit din ce in ce mai mult pe cunoasterea stiintifica, "deschiderea" fiind reciproca si in beneficiul ambelor:

a. ontologia ca sistem explicativ, cu functii de totalizare si sintetizare a constituit pentru stiinta un indreptar metodologic;
b. stiinta a oferit ontologiei descoperiri semnificative pentru interpretare si generalizare.interesul pentru ontologie a fost mai pronuntat in perioadele de rascruce, fie in viata
sociala (vezi, de ex., Renasterea) fie in stiinte (vezi, de ex., Revolutia stiintifico-tehnica contemporana) din necesitatea de a reformula si refundamenta conceptia generala despre lume, din timpul istoric respectiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.