Elemente de praxiologie

Trimis la data: 2009-08-01
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Hora Madalina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Asa cum aratam in tema despre ontologie, existenta se cere a fi abordata
diferential, pe niveluri de organizare a realitatii, si aceasta pentru a putea sa surprindem specificitatile, caracteristicile definitorii ale fiecarui palier, nivel al realitatii, al existentei.
In ceea ce priveste existenta umanului, omul si problematica sa, ea nu se poate
explica fara a pune in discutie actiunea umana, pentru ca numai prin actiune are loc apropierea (subiectivarea) realitatii obiective de catre subiectul uman activ.

Cursuri similare:

Disciplina filozofica astazi constituita, devenita stiinta de sine-statatoare, care isi propune sa elaboreze o teorie generala a adecvarii obiectului la subiect este praxiologia. Problema centrala a praxiologiei consta in elaborarea unor criterii, principii si norme de obiectivare eficienta a subiectului, in vederea subiectivarii maxime a obiectului.

Ca disciplina stiintifica independenta, praxiologia s-a nascut relativ tarziu; primul sistem cvasicomplet de praxiologie, in intelesul de stiinta deja constituita a aparut in 1955, prin lucrarea polonezului Tadeus Kotarbinski, intitulata Tratat asupra lucrului bine facut, elaborata pe baza a 2 lucrari anterioare ale aceluiasi autor, una aparuta in 1913, intitulata Schita asupra practicii si a doua, aparuta in 1937, intitulata Tipologia sistemelor de actiune. Dar, tot in 1937 apare, avandu-l ca autor pe englezul Talcott Parsons, volumul intitulat Structura actiunii sociale, si ca urmare, se considera in literatura de specialitate ca ambii sunt parintii praxiologiei.

Praxiologia se defineste de catre autorii ei ca stiinta generala a actiunii eficiente. Kotarbinski scria in Tratatul sau: "prin praxiologie intelegem stiinta eficientei actiunii,... in consecinta sarcina praxiologiei este de a crea conditiile de care depinde eficienta umana". Termenul care corespunde cel mai adecvat speciei de actiune prin care subiectul, in calitatea sa de agent, transforma constient si activ pentru sine obiectul, este cel de praxis.
Precizare: de regula, sfera conceptului de praxis este circumscrisa celei de activitate practica eficienta.

Aceasta circumscriere este limitativa intrucat consideram ca nu se poate vorbi de o activitate pur practica si/sau de o activitate pur teoretica. Aceasta pentru ca orice activitate teoretica are un suport si o finalitate practica, asa cum o activitate practica este motivata si coordonata teoretic. Ca urmare, apreciem ca termenul de praxis se circumscrie cel mai bine conceptului de activitate transformatoare eficienta.

Ca disciplina teoretica, praxiologia este instrumentul activitatii transformatoare, aceasta pentru ca praxiologia isi propune sa cerceteze structura actiunii umane in general pentru a oferi solutii de principiu pentru sporirea gradului de eficienta a oricarei actiuni.
Praxiologia isi propune modele generale de organizare si sistematizare a activitatilor utilizate de stiintele tehnice, de stiintele economice, de toate celelalte stiinte particulare ale actiunii, care au caracter nemijlocit aplicativ (vezi ergonomia, ergometria, psihologia muncii, sociologia actiunii productive etc.)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.