Elemente de psihologia consumatorului

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 1
Autor: Adriana Radulescu
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Psihologia industriala este focalizata, din perspectiva conceptului de sistem OM-MASINA- MEDIU pe comportamentul componentei umane in calitate de producator de bunuri si servicii. Psihologia consumatorului se preocupa de componenta umana in calitate de consumator. Pe de alta parte psihologia economica sau a consumului se preocupa si de principiile unei promovari optime a imaginii firmelor.

Cursuri similare:

In acest suport de curs noi ne referim in special la metodologia de cercetare psihologica, saraca, la noi, in referinte bibliografice. Aspectele referitoare la relatiile publice al firmei, obligatoriu de insusit de catre studenti, gasiti in Al. Rosca (sub red.) '' Psihol. muncii industriale, 1967, pp.411-441.) Psihologia consumatorului a debutat printr-o serie de cercetari in domeniul reclamei, preocupate de legaturile dintre firmele producatoare si de distributie, pe de o parte, si persoanele care consuma, in calitate de public, produsele si serviciile puse in vanzare.

Activitatea de advertising are antecedente in antichitate. Sapaturile arheologice efectuate in Pompei-ul acoperit de lava au scos la iveala anunturi publicitare pentru o intreaga diversitate de produse si servicii, anunturi pictate pe peretii cladirilor cu caracter public (Presbrey, 1929 citat de Anastasi, 1978). Psihologia reclamei debuteaza odata cu aparitia ziarelor in sec. al XVII-lea si se dezvolta considerabil in primele decenii ale sec. trecut. Apar carti si studii de laborator care ii au ca pioneri pe Walter Dill Scot (1908) si pe L. Hollingworth (1913).

Interesul psihologiei reclamei s-a concentrat de pe relatia producator-consumator catre interesele, dorintele, preferintele consumatorului si mai ales pe eforturile de proiectare a produselor in consonanta cu fenomenologia subiectiva a consumatorului, fiind prin aceasta, absorbita in campul mai larg al psihologiei consumatorului (Anastasi, op.cit.). Incepand cu 1968 numarul cercetarilor publicate in America depasea, pana in 1972, zece mii ( Jacoby, 176). In 1960 in cadrul A.P.A. luase fiinta diviziunea de psiholohie a consumatorului, fapt care a stimulat considerabil aparitia unor publicatii periodice (Ex. Journal of Advertising Research) si cresterea numarului cercetarilor in domeniu.

In dezvoltarea psihologiei consumatorului tendinta cea mai spectaculoasa a reprezentat-o dupa Anastasi (op.cit.) trecerea de le intelegerea consumatorului in calitate de cumparator, de client, la aceea de consumator efectiv. Autoarea identifca patru cai prin care s-a realizat aceasta schimbare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.