Elemente de teoria elasticitatii

Trimis la data: 2009-09-16
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 73
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudorel Popa
Dimensiune: 810kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Problema generala a teoriei elasticitatii o reprezinta determinarea starii de tensiuni, deformatii si deplasari dintr-un corp elastic, atunci cand se cunosc: forma si dimensiunile acestuia, modul de incarcare si rezemare, precum si caracteristicile elastice ale materialului.
Ecuatiile fundamentale ale Teoriei elasticitatii (care vor fi prezentate in cele ce urmeaza) sunt scrise pentru un element de volum infinitezimal si sunt grupate astfel:

Cursuri similare:

Se considera cazul general al unui corp solid solicitat de un sistem oarecare de sarcini. Intr-un punct oarecare din interiorul corpului se poate duce un numar nedefinit de fatete orientate diferit. La fiecare din aceste fatete elementare corespunde un anumit vector-tensiune (figura 2.1). Ansamblul vectorilor tensiune care actioneaza pe fatetele elementare ce trec prin punctul considerat caracterizeaza starea de tensiune din acest punct si poarta denumirea de fascicolul tensiunilor.

Ansamblul fascicolelor tensiunilor intr-un volum poarta denumirea de camp de tensiune. Campul de tensiune poate fi uniaxial, biaxial, triaxial. Considerand materia continua se poate restrange oricat de mult elementul de suprafata in jurul punctului M, trecerea la limita fiind permisa in aceste conditii. Se obtine astfel valoarea tensiunii in punctul M:Starea de tensiuni dintr-un punct oarecare al corpului este perfect determinata daca se cunosc tensiunile pe trei plane de coordonate care trec prin acel punct. Daca pozitia planelor de coordonate este arbitrara, pe fiecare dintre aceste plane exista, in cazul general, atat tensiuni normale cat si tensiuni tangentiale.

Din interiorul unui corp solid elastic aflat in echilibru, intr-o stare generala de tensiuni, se izoleaza un paralelipiped elementar infinitezimal de dimensiuni dx, dy, dz (figura 2.4.). Paralelipipedul se raporteaza la un sistem de axe triortogonal.
Pentru stabilirea directiei si sensului tensiunilor se adopta conventiile: sunt considerate pozitive fatetele elementului izolat pentru care versorul normalei (care pleaca din fateta) este indreptat in sensul pozitiv al unei axe si negative fatetele care au versorul orientat in sensul negativ al unei axe.

Pe fatetele paralelipipedului elementar se prezinta componentele tensiunilor. O tensiune este pozitiva daca:
In figura 2.4. se prezinta starea spatiala de tensiuni. Toate tensiunile prezentate sunt pozitive, conform conventiei de semn prezentata anterior.Tensiunile care actioneaza pe o fateta pozitiva sunt considerate negative daca sunt orientate in sensul negativ al unei axe, iar tensiunile care actioneaza pe o fateta negativa sunt considerate negative daca actioneaza in sensul pozitiv al unei axe.
Cunoasterea celor 9 componente ale tensiunilor in orice punct al unui corp inseamna cunoasterea starii de tensiuni din acel corp. Aceasta este starea generala de tensiuni. Rareori toate aceste tensiuni apar simultan.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.