Elemente de trezorerie publica

Trimis la data: 2009-08-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 36
Autor: Minodora Isac
Dimensiune: 15kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din punct de vedere etimologic tezaurus (lat.-comoara, bogatie) a condos la aparitia unor termini precum: le trezor- tezaur,vidterie; la trezorerie-trezorerie.Etimologic cele doua cuvinte sunt diferite. Sensul corect este de visteria trezoreriei, dar in limbajul cotidian, mai ales pt.Rom. ambele sensuri, visterie si trezorerie sunt acoperite de un singur cuvant:trezorerie (publica sau a statului).Termenul de tezaur se foloseste mai ales in domniul bancar. In activ. firmelor private exista termenul de trezorerie sub care se intelege intr-o formulare mai larga: conturile, soldurile, efectele de credit,etc. In modul acesta se realiz.si legatura dintre trezoreria privata si trez.publica.

Cursuri similare:

Ca si concept si tendinte sub notiunea de trezorerie se ascunde o activitate complexa legata de organizare, functionare si atributii. Acestea au evolust de-a lungul istoriei in functie de implicarea diferita a statelor in economii prin pozitiile interventionaliste. Cum aceste modalitati de implicare a statelor in timp si spatiu s-au modificat si competentele instrumentelor (institutiile sale) s-au modificat.

In Rom. organizarea trezoreriei publice a fost influentata de evolutia sistemului public dar si a legislatiei. Insasi denumirea ei s-a din Trezoreria Finantelor Publice(1993) in Trezoreria Statului.
Intre actele normative care precizeaza nacesitatea obiectiva a trezoreriei statului, cele de natura financiara, contabila, bancara.
Odata cu trecerea la economia concurentiala de piata, rolul finantelor publice s-a modificat intrucat statul avea nevoie de resurse financiare cu costuri adegvate.

Pe de alta parte reforma sistemului bancar structurat pe doua paliere a determinat ca functiile traditionale din sistemul bancar sa fie translatate catre o institutie specifica de gestionare a fondurilor publice, ramanandu-i sistemului bancar preocuparea de a obtine profit prin operatiuni specifice generate creatia monetara.In acest context gestionarea resurselor financiare prin mecanisme bugetare a impus crearea unui organism de specialitate: Trezoreria Statului.

Sub aspect conceptual definitiile ca si parerile sunt diferite, astfe:DEX-ul califica Trezoreria Statului- un oficiu a unui stat in care se pastreaza si administreaza tezaurul public. Dictionarul enciclopedic roman da o definitie mai apropiata decat atributiile ei actuale: Trezoreria Statului - un ansamblu de operatiuni financiare, de fonduri bugetare si extra bugetare pe care le utilizeaza statul in vederea realizarii sarcinilor, precum si "locul in care se pastreaza tezaurul statului".

Multi autori au legat definitiile lor de functiile si atributiile trezoreriei, astfel un autor francez in lucrarea "Trezorierul-platitor general" citand opinia unor oameni de trezorerie evoca serviciile financiare ale statului, solidar legate printr-o unitate a trezoreriei. Un alt autor Francois Block, leaga activitatea de trezorerie si functiile de operatiuni de casa si de banca care cuprinde gestiunea finantelor publice si exercita asupra ansamblului puteri de tutela conferite de astfel statului.

Uneori autorii francezi au sustinut ideea ca actualmente trezoreria publica este mai dificil de definit decat alta data. Daniel Leobegu identifica trezoreria cu " serviciile publice ale statului care indeplinesc urmatoarele categorii de operatiuni":
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.