Elemente de tribologie

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: steauandrei
Dimensiune: 77kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tribologia este definita in 1966 ca stiinta interactiunii suprafetelor in miscare si ca studiul consecintelor ce decurg din aceasta interactiune (tribos = frecare in limba greaca).
Se defineste cupla de frecare ca ansamblu a doua elemente, dintre care cel putin unul in stare solida, cu miscare continua sau temporara si care transmite o forta si / sau un moment ; la orice cupla de frecare se disting patru caracteristici: elementele cuplei (1,2), corpul "tert" (3) format in zona efectiva de contact si mediul de lucru (4) (fig. 3.1).

Cursuri similare:

Pentru definirea functiunilor cuplei este necesara cunoasterea urmatoarelor marimi: sarcina transmisa - forta normala sau moment - notata simbolic Fn , viteza relativa dintre elementele 1 si 2 ale cuplei - notata simbolic , natura corpului "tert" 3 si mediul de functionare 4 (umiditatea, presiunea ambianta, "contaminarea" etc.).
Particularitatile privind transmiterea sarcinii Fn de la un element 1 la celalalt 2 sunt determinate de geometria celor doua elemente. Din acest punct de vedere se disting :

cuple de frecare conforme cu contactul de tip suprafata plana (lagare axiale, etansari frontale, ghidaje, frane cu placheti etc.), de tip suprafata cilindrica (asamblari presate, lagare de alunecare cu joc mic, curele late, etc.), de tip suprafata conica (asamblari filetate, asamblarea cu inele tronconice, lagarele conice cu joc mic, curele trapezoidale etc.) si de tip suprafata sferica (articulatii cu joc mic) ;

cuple de frecare neconforme sau cuple hertziene cu contactul de tip punctual eliptic (rulmenti si suruburi cu bile, rulmenti cu role butoi, variatoare de turatie cu elemente intermediare toroidale etc.) si de tip liniar (lagare cu alunecare cilindrice cu joc relativ mare, rulmenti cu role cilindrice, angrenaje cu roti dintate, variatoare cu role cilindrice, lanturi, cuplaje dintate etc.).

Se considera cunoscute : forta normala ce trebuie transmisa de la un cilindru la celalalt, razele celor doi cilindri cu axele paralele, R1 si R2 , lungimea generatoarei comune de contact, B si caracteristicile de elasticitate ale materialelor E1, E2, v1, v2 .
Parametrii specifici de contact au expresiile :
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.