Elemente despre optimul economic

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_Z
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Matematizarea conceptiei teoretice despre interdependentele din realitatea economica obiectiva si se realizeaza prin modelare. Modelarea economica permite evitarea controverselor despre "tendinte, cauze, efecte, propensiuni, conexiuni si retroactiuni" sustinute prin argumente abstracte; nedemonstrabile care nu pot contribui la intelegerea semnificatiei proceselor reale. Modelarea recurge la modele precise ale matematicii pentru determinarea exacta a unor relatii cantitative de natura functionala intre variabilele economice.

Cursuri similare:

Aceasta presupune o cunoastere temeinica a obiectivului studiat, pe baza unei metode stiintifice de cercetare care permite extragerea din realitatea economica a variabilelor esentiale si determinarea relatiilor fundamentale existente in mod obiectiv intre acestea. Metoda stiintifica de cercetare numita - optimul economic - beneficiaza de un inalt grad de abstractizare a limbajului matematic.

Prin "optim economic" se intelege valoarea extrema (maxima sau minima) a unei functii matematice de mai multe variabile, definite intr-un domeniu de activitate economica, in conditiile existentei unor restrictii sub forma de ecuatii si de inegalitati algebrice impuse asupra valorilor acestor variabile12.
Stiinta economica se preocupa intr-un mod esential de utilizarea optima a resurselor adica de cautarea unui maxim sau minim tinand cont de existenta unor constrangeri.

Aceasta utilizare optima poate corespunde unei descrieri a comportamentelor agentilor economici si prin urmare a functionarii unei economii de piata (punct de vedere pozitiv) dar si cautarii unei alocari optime a resurselor care nu s-ar realiza neaparat in realitate (punct de vedere normativ al teoriei bunastarii).
In aceste conditii analiza economica este puternic influentata de metodele matematice in cautarea maximului sau minimului (metoda lui Lougrage, programarea concava si teorema lui Kuhn).
Exista probleme ale optimului individual si probleme ale optimului colectiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.