Elemente fundamentale ale contabilitatii de gestiune

Trimis la data: 2010-07-17
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_P
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
conceptia dualista, conform careia sistemul contabil este delimitat in doua componente : contabilitatea financiara sau generala, baza a tuturor constructiilor contabile si al carui obiect il constituie inregistrarea, clasata si regrupata, a informatiilor relative la miscarile de valori generate de activitatea intreprinderii, iar, pe de alta parte, contabilitatea de gestiune, care se sprijina pe contabilitatea financiara si al carei obiect il constituie urmarirea "gestiunii intreprinderii" prin intermediul unui indicator reprezentativ, si anume "costul productiei".

Cursuri similare:

Intreprinderea trebuie sa-si analizeze costurile deoarece un cost este un consum de resurse, sa inteleaga si sa-si optimizeze rezultatul. Daca regrupam cele zece functii enuntate mai sus, putem estima ca aceasta analiza este necesara pentru:stabilirea preturilor. Dar, dupa cum se observa, piata lasa adesea putina libertate din acest punct de vedere si singura preocupare a producatorilor este aceea de a reusi sa obtina costul produselor si serviciilor vandute sub pretul sau de vanzare : prioritatea este aceea de a intelege cum se formeaza costurile si care este influenta asupra lor decat de a cunoaste care sunt repercursiunile asupra clientului ;

evaluarea stocurilor care influenteaza calculul rezultatului contabil. Evaluarea este o consecinta a existentei consumurilor perioadei si , in contrapartida, a noilor valori obtinute, vandute sau nu, care alcatuiesc stocurile de produse, cu atat mai mult cu cat unele dintre acestea sunt utilizate in folosul propriu (de exemplu, productia de imobilizari). Or, regula generala (a se vedea IAS 2) este aceea ca stocurile se evalueaza la costul lor si care trebuie identificat ;

masurarea performantei produselor, proceselor si entitatilor pentru informarea celor care gireaza intreprinderea . Acest aspect se instituie ca un obiectiv major al contabilitatii de gestiune din zilele noastre ;sprijinirea controlului intern , in sensul clasic de urmarire a resurselor si de respectare a instructiunilor date, deoarece resursele sunt supuse fraudei si risipei .Costul este o categorie economica universal acceptata si are la origine verbul latin "constare", care inseamna a stabili, a fixa ceva, verb din care s-a desprins notiunea de "costa" pentru a exprima "cat s-a consumat sau s-a platit" pentru un lucru sau un obiect.

Ulterior, de la aceasta notiune s-a ajuns la notiunea de cost, al carui continut este legat de un consum de valori care l-a ocazionat si care, pentru a putea fi reflectat, trebuie sa aiba la baza expresie valorica.
Consumurile de valori fiind efectuate in scopul obtinerii unui produs, unei lucrari sau prestarii unui serviciu conduc la efectuarea unei calculatii pentru a fi posibila insumarea lor, iar rezultatul obtinut constituie un indicator sintetic cunoscut sub denumirea de "cost de productie".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.