Elemente introductive in management - curs

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 128
Nota: 5.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Luana Iorga
Dimensiune: 155kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Datorita activitatilor specifice pe care le desfasoara, indiferent de domeniul de activitate al organizatiei in care functioneaza si de nivelul ierarhic pe care se gasesc, persoanele descrise mai sus se numesc MANAGERI. Managerii de succes se numesc LIDERI. In cartea lor "Liderii" (1985), Warren Bennis si Burt Nanus sustin ca managerii isi petrec cea mai mare parte a timpului in activitati de rutina si luarea unor decizii despre cum sa faca ca lucrurile sa mearga bine. Spre deosebire de acestia, liderii utilizeaza viziunea si ratiunea sa faca bine ceea ce trebuie. Marii lideri isi comunica viziunea angajatilor si se folosesc cu intelepciune de puterea pe care o detin pentru a-si transforma ideile in practica. Liderii sunt devotati sarcinilor pe care le au de indeplinit si nu se gandesc la esecuri.

Cursuri similare:

Interes pentru activitatea desfasurata de manageri in organizatii a manifestat si Henry Mintzberg care afirma ca exista o diferenta substantiala intre ceea ce fac managerii si ceea ce se spune in general ca fac. Caracterul fragmentar al muncii manageriale conduce la ideea ca managerul indeplineste mai multe roluri. Mintzberg identifica zece si le grupeaza in trei domenii: interpersonal, informational si decizional.

Rolurile interpersonale se refera la relatiile pe care managerul le are cu ceilalti. In aceasta grupa sunt incluse rolul de reprezentant, de lider si de legatura.Managerul joaca rolul de reprezentant (simbolic) datorita autoritatii sale formale si a pozitiei simbolice, reprezentand organizatia. Ca lider managerul imbina nevoile organizatiei cu cele ale subordonatilor sai. In baza acestui rol managerii directioneaza, coordoneaza, angajeaza si motiveaza angajatii. Rolul de legatura se refera la relatiile pe orizontala, considerate relatii foarte importante si pe care managerul le are cu persoane din interiorul sau exteriorul organizatiei.

Rolurile informationale fac referire la manager ca fiind un punct central in primirea tratarea si distribuirea informatiilor. Sunt incluse aici rolul de monitor, distribuitor si cel de purtator de cuvant.Rolul de monitor. Managerul este persoana cheie in ceea ce priveste monitorizarea a tot ceea ce se intampla in organizatie referitor la informatii din activitatile interne si externe. Acest rol implica si examinarea mediului si adunarea de informatii privind schimbarile, oportunitatile si alte aspecte ce pot afecta organizatia.
Rolul de distribuitor presupune transmiterea de informatii subordonatilor.

Deseori, managerul trebuie sa dea informatii privind organizatia unor persoane din exteriorul acesteia, asumanu-si astfel rolul de purtator de cuvant..Activitatea de luare a deciziilor este deosebit de importanta pentru un manager. In domeniul decizional, Mintzberg include rolul de intreprinzator, de factor de solutionare a perturbarilor, de factor de alocare a resurselor si de negociator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.