Elemente introductive privind controlul de gestiune

Trimis la data: 2010-02-08
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.59 / 10
Downloads: 76
Autor: Mihai Gherase
Dimensiune: 54kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Altfel spus, sub aspect practic, controlul de gestiune ofera un instrumentar pentru controlul modului cum personalul operational si responsabilii de gestiune isi indeplinesc obiectivele pe termen scurt, tinand seama de orientarile strategice.1.1. Istoricul notiunii de control al unei organizatii Definitie: Controlul unei organizatii este "un proces care inainte de o actiune orienteaza, in cursul desfasurarii actiunii ajusteaza si, odata actiunea realizata, evalueaza rezultatele sale pentru a trage invataminte utile" (Boisselier, 1999).

Cursuri similare:

Concluzie: Controlul de gestiune serveste ca legatura intre controlul strategic si controlul de executie, fiind garantul trecerii de la termenul lung la cel scurt si invers. Cele trei forme de control organizational trebuie vazute ca fiind imbricate si nu doar legate intre ele.

Controlul unei intreprinderi a evoluat de la o formula control-sanctiune, prin controlul costurilor si bugetelor, catre forma actuala de control de gestiune privit ca un proces prin care managerii ii influenteaza pe alti membri ai organizatiei pentru a realiza strategiile organizatiei.

Controlul de gestiune este astfel un proces care asigura coerenta intre strategie si gestiunea curenta a unei intreprinderi..Definirea controlului de gestiune Controlul de gestiune a fost creat in marile intreprinderi pentru a verifica daca actiunile intreprinse pe termen scurt se inscriu in sensul orientarilor strategice ale organizatiei.

In literatura de specialitate, controlul de gestiune este definit ca procesul prin care managerii se asigura ca resursele sunt obtinute si utilizate cu eficienta, eficacitate si pertinenta pentru realizarea obiectivelor organizatiei. Rezulta ca un sistem de control de gestiune inglobeaza atat un proces, cat si o structura. Procesul consta in ansamblul actiunilor intreprinse, iar structura priveste adaptarile organizationale si constructiile de informare care faciliteaza procesul.

Concluzie: "Controlul de gestiune cauta sa conceapa si sa elaboreze instrumentele de informare destinate sa permita responsabililor de a actiona, realizand coerenta economica globala intre obiective, mijloace si realizari. El trebuie considerat ca un sistem de informare util in pilotajul intreprinderii, deoarece el controleaza eficienta si eficacitatea actiunilor si mijloacelor pentru atingerea obiectivelor" (Grenier, citat de Boisselier,1999).

Care sunt instrumentele de informare utilizate pentru exercitarea controlului de gestiune intr-o organizatie a intreprinderii ? >
Pentru elaborarea unui sistem de control de gestiune, managerii utilizeaza diferite instrumente de informare , care pot orienta modul de a actiune si de a lua decizii:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.