Elementele constitutive ale statului

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Teodora Moise
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Importanta cunoasterii si studierii elementelor constitutive ale statului deriva din necesitatea de a sti cu precizie daca o anumita societate umana poate fi con-siderata ca stat. Doctrina constitutionala occidentala a formulat trei elemente constiAZtutive ale statului, aflate intr-o unitate organica: teritoriul, populatia, puterea politica suverana. Practica relatiilor internationale pune in evidenta faptul ca, pe langa cele trei elemente constitutive ale statului mentionate, este necesara recunoasterea statalitatii de catre alte state si de catre organizatii internationale.

Cursuri similare:

Infiintarea unui stat prin intrunirea elementelor sale constitutive trebuie recunoscuta ca atare de catre comunitatea internationala. Numai in acest fel infiintarea statului este opozabila altor subiecte de drept international. Asa cum s-a subliniat in literatura de specialitate, recunoasterea unui stat este atributul suveran al guvernelor altor state. In principiu, lipsa recunoasterii existentei unei noi statalitati nu impieteaza asupra calitatii acesteia de subiect de drept. Dar statul recunoscut nu-si poate aroga aceasta calitate pe plan international.

Statul in cauza nu devine si un subiect de drept international public. Astfel, acesta nu poate sa-si stabileasca relatii diplomatice si consulare cu alte state, nu poate incheia acorduri cu alte state s.a.m.d.Abordarea teoretica a problematicii recunoasterii internationale a infiintarii unor state noi este legata de faptul ca si in prezent comunitatea internationala este confruntata cu aparitia unor state noi fie prin declararea unilaterala a independentei acestora de catre autoritati care isi asuma prerogative de suveranitate in numele unei populatii avand anumite caracteristici etnice, lingvistice, religioase sau de alta natura, fie prin dezmembrarea unor state, cum a fost cazul fostei Iugoslavii si al Uniunii Sovietice.

Ass1. Teritoriul Teritoriul statului este spatiul geografic alcatuit din sol, subsol, ape, precum si din coloana aeriana aflata deasupra solului si apelor, asupra caruia un stat isi exercita suveranitatea sa exclusiva si deplina. Suveranitatea statului asupra propriului teritoriu s-a configurat cu mai multa claritate in operele unor ganditori din secolul al XVII-lea, ca un drept teritorial general - apartinand Natiunii - opus, din ratiuni de unitate, drepturilor domeniale particulare. Teritoriul a capatat astfel o valoare politica, independent de valoarea sa economica sau militara.

consecinta fundamentala a acestei noi conceptii a fost, totodata, inlaturarea posibilitatii ca unii monarhi sa instraineze parti ale teritoriului regatului - din motive matrimoniale, militare ori politice - altor dinastii.Suveranitatea statului asupra teritoriului national are caracterul unei puteri publice continuu exercitate, care este suprapusa dreptului de proprietate. Fiind un element constitutiv al statului, teritoriul capata automat unele trasaturi ale acestuia. De aceea, puterea statului asupra teritoriului national este mai presus decat dreptul de proprietate care presupune posibilitatea juridica a schimbarii titularilor sai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.