Emotie, cognitie si comunicare

Trimis la data: 2009-11-24
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: ADela Muntenescu
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este posibila cognitia fara emotie? Poate ca una dintre cele mai importante consecinte ale separarii carteziene intre substanta intinsa si cea cugetatoare a fost si separarea proceselor cognitive de emotii si pasiuni. Ideea unei ratiuni pure, a unor procese cognitive totalmente separate de influentele afectiunilor trupesti, care nu interfereaza in nici un fel cu procesele ce se desfasoara in modurile substantei intinse, idee fundamentala in metafizica lui Descartes, avea sa fie imbratisata de multi ganditori rationalisti ai epocii moderne si nu numai.

Cursuri similare:

Treptat, si la nivelul simtului comun s-a incetatenit ideea ca functionarea ratiunii nu ar avea nimic de-a face cu emotiile sau cu afectiunile, de o natura sau alta, ale trupului.
Antonio R. Damasio, celebru neurolog si cercetator in domeniul stiintelor cognitive marturisea: "m-am maturizat acceptand ideea ca mecanismele ratiunii s-ar afla intr-o parte separata a mintii, acolo unde emotiile nu aveau ce cauta, iar cand m-am gandit la creierul care se afla in spatele acestei minti mi-am imaginat sisteme neurale separate pentru ratiune si pentru emotii.

Aceasta era o viziune larg impartasita cu privire la relatia dintre ratiune si emotie, in termeni neurali si mentali" . Aceasta separare stricta, aceasta dihotomie ratiune-emotie sau minte-creier, chiar daca a fost una dintre cele mai fecunde asumptii ale filosofiei carteziene, ar avea, in opinia lui Damasio, un temei extrem de precar. In ciuda certitudinii pe care Descartes parea sa o aiba vizavi de adevarul acestor teze, cercetarile neurologice contemporane par sa demonstreze contrariul: procesele ratiunii sunt intim legate de emotii, astfel ca anumite tipuri de emotii pot determina, intr-un sens pozitiv sau negativ, procesele superioare ale cognitiei umane.

Altfel spus, dualismul minte-corp, sustinut si astazi (prin analogie cu dualismul software-hardware) sub forma dualismului constiinta-creier, ar fi o eroare, una datorata ipostazierii unei distinctii conceptuale, cea dintre conceptul de substanta cugetatoare si cel de substanta intinsa. Intrand in detalii, Damasio face un inventar al erorilor carteziene. In primul rand, ii reproseaza ganditorului francez faptul ca i-a determinat pe biologi sa adopte pana astazi mecanisme de tip ceasornic (mecanisme de tip strict determinist) drept modele pentru procesele proprii sistemelor vii. Dar cu ajutorul unor astfel de modele nu mai pot fi reconstruite mecanismele evolutive ale speciilor pe care le mai vedem astazi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.