Emulsii - Tehnica farmaceutica

Trimis la data: 2013-07-29
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: remusf
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Generalitati.
Emulsiile sunt preparate farmaceutice lichide formate din 2 faze lichide, nemiscibile, dispersate una in cealalta cu ajutorul emulgatorilor.Lichidul dispersat se numeste faza interna sau discontinua, iar mediul de dispersie se numeste faza externa sau faza continua. Una dintre faze este un lichid polar ( solutii apoase ) , iar cealalta faza un lichid nepolar ( ulei ).Cele 2 faze pot forma 2 tipuri de emulsii :
- emulsii de tipul ulei in apa U/A - in care uleiul este faza dispersanta, iar apa faza dispersata ;
- emulsii de tipul apa in ulei A/U - cand apa este faza interna , iar uleiul faza externa.

Cursuri similare:

Pe langa cele 2 faze, emulsiile contin un al 3-lea element - emulgatorul - care micsoreaza tensiunea interfaciala intre cele 2 faze si stabilizeaza sistemul.In principiu, tipul de emulsie este determinat de emulgatori, faza in care acesta este solubil.Emulsiile farmaceutice obisnuite au un aspect laptos. Cand vascozitatea sistemului atinge valori mari, sistemul devine semisolid ( uncvent ).

2.Rolul emulgatorilor.
Emulgatorii sunt compusi care asiura solubilitatea emulsiilor . Relativ sunt putine substante care, singure, pot determina stabilitatea emulsiilor ( se numesc emulgatori primari ).Aceste substante sunt formate din molecule polare, care se absorb si se orienteaza la interfata celor doua lichide formand pelicule.O alta grupa de substante o formeaza emulgatorii secundari, care singuri nu pot da emulsii stabile, dar prin asocierea lor cu emulgatorii propriu-zisi duc la sisteme emulsionate stabile.

a)Agenti tensioactivi
Emulgatorii sunt substante tensio-active care actioneaza prin reducerea tensiunii la interfata a doua lichide nemiscibile. In functie de utilizarea lor, pot actiona ca :
-agenti de spargere a spumei ;
-emulgatori de tip A/U ;
-emulgatori de tip U/A ;
-solubilizanti si umectanti .

Agentii tensio-activi contin in molecula atat grupari hidrofile, cat si
grupari lipofile. Gruparile hidrofile transmit moleculei un dipol ( de atractie ), in schimb , la gruparile hidrofobe distributia electronilor formeaza partea apolara a moleculei . Datorita acestei configuratii, moleculele cu afinitate fata de faza apoasa, cat si de cea uleioasa sunt denumite substante anfifile.
b)Coloizi hidrofili .

Majoritatea emulgatorilor sunt coloizi hidrofili. Acestia, desi au actiune la interfata U/A, se comporta diferit comparativ cu agentii tensio-activi propriu-zisi. Astfel, coloizii hidrofili formeaza filme multimoleculare si nu produc o scadere apreciabila a tensiunii superficiale. Mecanismul de formare a emulsiilor se explica prin existenta unui filtru puternic care rezista la contopirea moleculelor. La aceasta se adauga si faptul ca o astfel de substanta determina o crestere impresionanta a vascozitatii mediului de dispersie. Astefl de substante hidrofile formeaza filme stratificate si dau emulsii de tip U/A .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.