Energetica cladirilor

Trimis la data: 2009-07-05
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 8.93 / 10
Downloads: 11
Autor: Codrut
Dimensiune: 81kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor:
Acorda si tu o nota acestui curs:
Omul modern isi petrece in mod normal mai mult de doua treimi din timp in incinte inchise. Din acest motiv problema mentinerii unor conditii de confort, in special din punctul de vedere al temperaturii interioare, in incinte optimizate energetic este din ce in ce mai de actualitate.In cazul cladirilor de locuit si din sectorul tertiar (birouri, sali de spectacol, magazine etc.), raportul dintre cantitatea de energie electrica consumata (momentan si anual) si cantitatea de caldura consumata pentru incalzire si prepararea apei calde de consum depinde, in special, de zona geografica de amplasare (zona climatica) si de gradul de dezvolatre economica a zonei respective. In cazul Romaniei, acest raport are valori inferioare lui 0,2, motiv pentru care costurile alimentarii cu caldura intervin in bugetul anuala al unei familii sau unei institutii din sectorul tertiar, cu valori mult mai mari decat factura platita pentru alimentarea cu energie electrica.

Cursuri similare:

Datorita ponderii mari a consumului de caldura pentru incalzire in consumul total, peste 70 - 80 % din valoarea maxima momentana si peste 60 - 66 % din valoarea anuala, optimizarea cladirilor din punctul de vedere al reducerii pierderilor de caldura in mediul ambiant in timpul perioadei de incalzire, respectiv cresterea rezistentei termice a cladirilor, este este o problema de baza a energeticii cladirilor. Trebuie avut in vedere faptul ca prin cresterea rezistentei termice a cladirilor se reduc aporturile de caldura din exterior in cladire in perioada de vara, crescand caliatea confortului termic interior in perioadele calde sau/si reducand consumurile de energie ale instalatiilor de climatizare (daca exista).

2Notiuni de confort termic.
2.1Bazele fiziologice ale confortului termic.
Un om, aflat intr - o incinta, schimba caldura cu mediul ambiant prin convectie - qcv (cu aerul din incinta), prin radiatie - qr (cu elementele de constructie care marginesc incinta), prin contact - qc (cu podeaua sau cu mobilierul din incinta) si prin evaporare qev (evaporarea traspiratiei si prin umidiatea evacuata in timpul respiratiei). Cantiatea totala de caldura schimbata de om cu mediul ambiant va fi:

(2.1) Debitele de caldura qr si qc pot fi pozitive sau negative, dupa cum temperaturile elmentelor care marginesc incinta sunt mai mici sau mai mari decat temperatura corpului uman. De regula, daca se lucreaza cu valori totale, aceste debite de cadura sunt pozitive, majoritatea elementelor de constructie avand temperaturi inferioare temperaturii corpului uman, exceptie facand suprafetele aparatelor schimbatoare de caldura.

Datorita rezistentei termice de contact mari dintre om si podea, respectiv dintre om si mobilier, a suprafetelor de contact mici si a temperaturilor relativ ridicate ale podelei si mobilierului, caldura schimbata de om prin contact - qc are valori foarte reduse si poate fi neglijata.

In acelasi timp, in interiorul organismului, se produce o cantitate de caldura - qO datorata proceselor chimce de transformare a alimentelor si a acivitatii muschilor si a unor organe interne (inima, ficatul, rinichii etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.