Energia oscilatorului intretinut

Trimis la data: 2015-01-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: aleandrududuman
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tinand cont de expresiile energiei cinetice si a energiei potentiale se obtine: in care este lucrul mecanic elementar efectuat de forta perturbatoare asupra sistemului. Deci, sistemul oscilant isi creste energia datorita lucrului mecanic al fortei perturbatoare.
In cazul rezonantei, pornind de la ecuatia de miscare a oscilatorului, descrisa de relatia se poate calcula lucrul mecanic efectuat de forta perturbatoare asupra sistemului in timp de o perioada. Diferentiand relatia
se obtine:

Cursuri similare:

Deci, in cazul oscilatiilor intretinute, neamortizate, in timp de o perioada, la rezonanta, sistemul primeste din partea fortei perturbatoare o cantitate de energie constanta. De aceea, energia sistemului creste, iar amplitudinea oscilatiei creste liniar.
Energia oscilatorului intretinut si amortizat In cazul oscilatiilor intretinute si amortizate, se obtine, pe baza aceluias rationament descris anterior, relatia:

in care este lucrul mecanic elementar efectuat de forta perturbatoare, iar este lucrul mecanic elementar efectuat de forta de frecare vascoasa asupra sistemului. Se observa ca lucrul mecanic elementar efectuat de forta perturbatoare este pozitiv si duce la cresterea energiei totale a sistemului, iar lucrul mecanic elementar efectuat de forta de frecare vascoasa este negativ si duce la scaderea energiei totale a sistemului.

Pornind de la ecuatia de miscare a sistemului in regim permanent , prin derivare si diferentiere se obtine:
Conceptul de unda a aparut in stransa legatura cu conceptul de oscilatie. In general, prin oscilatie se intelege o perturbatie periodica, aprope periodica sau pseudoperiodica a unei marimi fizice care caracterizeaza local starea unui sistem fizic. Unda reprezinta fenomenul de propagare din aproape in aproape, cu viteza finita, a unei perturbatii produse intr-un anumit punct din mediu.

Dupa natura perturbatiei, cele mai importante categorii de unde sunt:
a)Unde unde mecanice (unde elastice), generate de perturbatiile mecanice locale ale unui sistem fizic care se propaga prin medii materiale. Unde elastice se pot propaga in medii solide, lichide si gazoase, dar nu se pot propaga in vid. b) Unde electromagnetice, generate de perturbatiile electromagnetice. Aceste unde au ca suport al propagarii campul electromagnetic si ele se propaga atat prinde substanta cat si in vid. c) Unde termice, generate de perturbatii termice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.