Energie eoliana

Trimis la data: 2010-04-21
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.66 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmina Bucur
Dimensiune: 226kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Energia eoliana este una din optiunile cele mai durabile dintre variantele viitorului, resursele vantului fiind imense. Se estimeaza ca energia eoliana recuperabila la nivel mondial se situeaza la aproximativ 53 000 TWh (TerraWattora), ceea ce reprezinta de 4 ori mai mult decat consumul mondial actual de electricitate.

Cursuri similare:

Filiera eoliana este puternic dezvoltata in Europa, detinand pozitia de lider in topul energiilor regenerabile, 90 % din producatorii de eoliene de medie si mare putere, flandu-se in Europa. Pe primul loc pe piata europeana este Germania, Spania pe pozitia a doua, instaland intensiv parcuri eoliene iar Danemarca este pe a treia pozitie, avand dezvoltate eoliene offshore si trecand la modernizarea eolienelor mai vechi de 10 ani.

POTENTIALUL SURSELOR DE ENERGIE EOLIANA DIN ROMANIA .
In Romania s-au identificat cinci zone eoliene distincte in functie de potentialul energetic existent, de conditiile de mediu si topogeografice. Harta eoliana a Romaniei s-a elaborat luand in considerare potentialul energetic al surselor eoliene la inaltimea medie de 50 de metri, pe baza datelor si informatiilor meteogeografice colectate incepand din anul 1990, pana in prezent.

Din rezultatele inregistrate a rezultat ca Romania se afla intr-un climat temperat continental, cu un potential energetic eolian ridicat in zona litoralului Marii Negre, podisurile din Moldova si Dobrogea ("climat bland") sau in zonele montane ("climat sever").

In regiuni cu potential eolian relativ bun s-au localizat amplasamente favorabile, daca se urmareste " exploatarea energetica a efectului de curgere peste varf de deal" sau "a efectului de canalizarea al curentilor de aer".Se constata ca, in zona Dobrogei, numarul de ore pe an in care viteza vantului depaseste 4 m/s este de 4000, in estul judetului Tulcea putand atinge 5000 ore/an.

Daca in Europa exista 34 000 MW instalati in turbine eoliene, care produc aproximativ 70 TWh, in in Romania sunt in functiune doar 900 kW.De asemenea, in ceea ce priveste energia eoliana, doar parcul industrial de la Ploiesti beneficiaza de energie electrica furnizata de turbina eoliana cu putere de 660 kW amplasata in apropiere.Locatia aleasa pentru montarea primei centrale eoliene din Romania a fost Parcul Industrial Ploiesti, zona identificata de meteorologi drept prielnica pentru o asemenea investitie.

Pentru ca centrala sa poata functiona este nevoie ca ea sa fie amplasata intr-o zona unde bate vantul constant. Viteza minima a vantului care determina punerea in miscare a centralei este de 3,5 metri/secunda. In zona parcului industrial viteza medie a vantului calculata de meteorologi este de sapte metri/secunda. Aceasta viteza medie asigura functionarea centralei la 85-90% din capacitate. Daca viteza vantului depaseste 25 metri/secunda, centrala se opreste automat pentru a nu fi dereglata de furtuni sau alte fenomene meteorologice. Centrala eoliana are o putere instalata de 660 kW si produce un curent electric de 690 V, care intra in sistemul national la 20 kV.

SCURT ISTORIC AL ENERGIEI EOLIANE.
Drept sursa energetica vantul este cunoscut omenirii de 10 mii de ani. Inca de la orizontul civilizatiei energia vantului se utiliza in navigatia maritima. Se presupune ca egiptenii stravechi mergeau sub panze inca cu 5.000 ani in urma. Primele mori eoliene pentru cereale au aparut in Persia acum peste 1000 si este posibil sa se fi raspandit in China, in regiunea mediteraneeana si in nordul Europei unde olandezii au construit solidele masinarii pentru care tara lor este si acum renumita.

Olandezii au imbunatatit modelul morii de vant si l-au adaptat pentru a seca lacuri si mlastini din delta Rinului. Cand colonistii au dus aceasta tehnologie in Lumea Noua la sfarsitul secolului 19, au inceput sa foloseasca morile de vant pentru a pompa apa pentru ferme, si mai tarziu, pentru a genera electricitate pentru locuinte si industrie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.