Enzime

Trimis la data: 2010-01-25 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 68 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Irina murug Dimensiune: 938kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Enzimele sunt substante chimice complexe de natura orgaAZnica-proteine coloidal solubile - elaborate de plante, animale si microorganisme, capabile sa mareasca viteza reactiilor chimice ce se desfasoara in sistemele biologice, fara sa se consume in cursul lor. Sunt deci, o clasa speciala de proteine dotate cu activitate catalitica; se mai numesc si biocatalizatori.
Denumirea de enzime a fost data de catre Kuhne (1878) si provine de la expresia "en zima = in levura" (in 1. greaca), pornind de la faptul ca din drojdii s-au extras pentru prima data enzime.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Procese enzimatice, cum sunt fermentatia vinului, dospirea painii, acidifierea laptelui etc. sunt cunoscute din cea mai indepartata antichitate. Dar cunostinte sistematice in acest domeniu s-au obtinut incepand cu identificarea primelor enzime: amilaza din malt (Kirchoff, 1814), amilaza salivara (Leuchs, 1831) si pepsina (Schwann, 1836).
Ulterior, progrese importante s-au realizat prin lucrarile privind cataliza si biocataliza ale lui Berzelius si Liebig, prin studiile asupra cineticii ale lui Michaelis si Menten (1912), prin obtinerea enzimelor in stare cristalizata (Sunner, 1926).

Enzimologia, domeniu al biochimiei care se ocupa cu studiul enzimelor, s-a dezvoltat exploziv pe baza unor cercetari ample privind structura enzimelor, mecanismele de reactie studiate la nivel electronic si cuantic, reglarea proceselor enzimatice in cadrul metabolismului intermediar. Ca urmare, enzimologia constituie studiul bazelor moleculare ale vietii.

Prin actiunea lor catalitica, enzimele fac posibila, in conditii compatibile cu viata, realizarea unei intregi serii de reactii chimice, care in vitro nu se pot realiza decat in conditii foarte dure, improprii vietii celulare. Astfel, hidroliza proteinelor pe cale chimica se realizeaza la 37ºC, numai in mediu puternic acid si intr-un interval de timp foarte lung (3 luni); in organism, in stomac, aceasta degradare are loc extrem de rapid si in mediu mai slab acid.

Pentru a realiza "in vitro" tot atat de repede aceasta hidroliza sunt necesare o temperatura de 120- 140ºC si o mare aciditate, deci conditii absolut incompatibile cu viata organismelor. In mod similar, arderea glucozei in organismele vii cu producerea apei, a dioxidului de carbon si a energiei se realizeaza prin intermediul enzimelor in conditii specifice vietii celulare. In absenta enzimelor, aceleasi transformari necesita temperaturi de 180-200ºC.
Ca urmare, rolul enzimelor este fundamental in procesele vietii, iar studiul acestora apare astfel ca problema centrala a biochimiei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.