Ereditatea mendeliana

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.58 / 10
Downloads: 0
Autor: Nora Varariu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ereditatea mendeliana (genetica mendeliana sau Mendelism) reprezinta un set de principii sau legi legate de transmiterea ereditara a caracterelor de la parinti la descendenti. Desi hibridarea a fost practicata din cele mai vechi timpuri (odata cu introducerea in cultura a plantelor si cu practica de crestere a animalelor) primul om de stiinta care a intreprins un studiu sistematic asupra comportarii caracterelor ereditare la genitori si la generatiile obtinute prin incrucisare a fost Gregor Johann Mendel (1822-1884), considerat fondatorul geneticii ca stiinta.

Cursuri similare:

Gregor Mendel a studiat stiintele naturii la Viena, fiind apoi profesor de stiinte ale naturii si matematica la liceul din Brno (Slovacia). Totodata el a fost calugar augustin la manastirea din Brno, in gradina careia, intre anii 1856-1865, el a realizat celebrele sale experiente de hibridare. In cercetarile sale, G. Mendel a folosit mai mult mazarea (Pisum sativum), planta autogama care prezinta caractere distincte de la o varietate la alta.

Caracterele luate in studiu au fost urmatoarele: talia plantelor (inalta sau pitica), culoarea pastailor nemature (galbena sau verde), culoarea cotiledoanelor (verde sau galbena), suprafata boabelor (neteda sau zbarcita), culoarea boabelor (galbena sau verde), pozitia florilor (axiala sau terminala) s.a.m.d. aceste perechi de caractere, au fost numite mai tarziu alelomorfe (1902 - de W. Bateson si E.R. Saunders). Determinantii ereditari au fost denumiti de Mendel factori ereditari (indicati ulterior prin notiunea de gena).

Initial, G. Mendel a inceput sa lucreze cu un numar de 34 de soiuri de mazare pe care le-a cultivat timp de 2 ani pentru a verifica daca insusirile lor se mentin neschimbate. Dintre acestea, el a ales 22 de soiuri ce s-au dovedit a avea caractere distincte si constante.In 1865 prezinta rezultatele experientelor sale si concluziile la care a ajuns, la 2 conferinte ale Societatii de Istorie Naturala din Brno, iar in 1866 aceste comunicari au fost publicate intr-o lucrare numita

" Versuche uber Pflanzenhybriden" ("Cercetari privind hibridarea plantelor"). Rezultatele cercetarilor lui G. Mendel nu au produs senzatie in lumea stiintifica de atunci, neputindu-se sesiza importanta descoperirilor sale. Astfel , concluziile lui Mendel au ramas necunoscute pana in 1900, cand au fost redescoperite de catre Hugo de Vries, Carl Correns si Erich von Tschermak si ridicate la rangul de legi ale ereditatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.