Eritrocitele

Trimis la data: 2013-11-25
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 1
Autor: tanasemariana
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principal functie a eritrocitelor este aceea de a vehicular hemoglobin din interiorul eritrocitelor care la randul sau transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Eritrocitele au forma unor discuri biconcave, forma unei eritrocite se poate schimba extreme de mult cand eritrocita patrunde in capilare. In primele saptamani de viata embrionara sunt produse in sacul vitelin. Incepe al doilea trimestru al sarcinii cand ficatul este principalul organ responsabil de formarea eritrocitelor. In ultima luna de sarcina si dupa nastere eritrocitele sunt produse exclusive in maduva osoasa.

Cursuri similare:

In primele saptamani de viata embrionara sunt produse in sacul vitelin. Incepe al doilea trimestru al sarcinii cand ficatul este principalul organ responsabil de formarea eritrocitelor. In ultima luna de sarcina si dupa nastere eritrocitele sunt produse exclusive in maduva osoasa. Formarea elementelor figurate ale sangelui debuteaza in maduva osoasa pornind de la un singur tip de celula denumita celula stem hemato-poetica pluripotenta din care sunt derivate toate celulele sanguine. Cresterea si diviziunea diferitelor cellule stem sunt controlate de mai multe protein denumite inductor de crestere. Inductorii de crestere stimuleaza cresterea nu si diferentierea celulelor. Diferentierea celulelor este rolul unui alt set de protein denumite inductor de diferentiere.

STADIILE DIFERENTIERII ERITROCITELOR
Prima celula care poate fi identificata ca apartinand seriei eritrocitare este proeritroblastul. In conducerea unei stimulari adecvate se formeaza un numar mare de proeritroblasti care dau nastere la eritroblasti iar ei dau nastere la reticulocite. Reticulocitele contin o cantitate mare de hemoglobina.

Reglarea producerii de eritrocite
Rolul eritropoetinei
Oxigenarea tisulara este cel mai important regulator al producerii de eritrocite. Cand o persoana prezinta anemie severa in urma unei hemoragii, maduva osoasa incepe imediat sa produca un numar mare de eritrocite. La altitudini foarte inalte, concentratia oxigenului este foarte scazuta iar cantitatea de oxygen transportata catre tesuturi este insuficienta, ca urmare producerea de eritrocite este mult crescuta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.