Erorile masuratorilor indirecte

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela_S
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Si in cazul masuratorilor indirecte erorile de masurare pot fi calculate cu conditia sa se cunoasca valoarea preciziei cu care au fost facute masuratorile directe ce le compun.
Exista o serie de metode de masurare in care marimea cautata poate fi masurata doar indirect. In aceasta situatie marimea fizica are aspectul unei functii "f"de mai multe variabile.
Un exemplu cu caracter pur demonstrativ este masurarea densitatii prin masurarea masei si volumului (i�C i�oe m/V) Deci densitatea in aceasta situatie poate fi considerata ca fiind o functie de doua variabile, respectiv masa 'm' si volumul 'V' avand expresia generala:
In general datele experimentale care se pot obtine in cadrul laboratoarelor de analize sunt de tip numeric, adica reprezinta numere reale. De exemplu masa unui ou poate fi 27,336g, concentratia in zahar a unui produs poate fi de 67,45%, temperatura la care s-au facut unele determinari este de 23,7oC etc. Aceste date se considera a fi de tip continuu deoarea pot lua orice valoare. De exemplu intre 27,336g si 27,337g se pot gasi o infinitate de valori. Exista insa date care pot lua doar anumite valori cum ar fi numarul de elevi intr-o clasa.

Numarul de elevi intr-o clasa poarta numele de variabila de tip discret deoarece nu poate lua decat valori intregi intre 0 si 45.
Un alt tip de date cu care ne putem intalni sunt cele de tip ordinal si cele de tip cardinal De exemplu (1) "primul", (2)"al doilea", (3) "al treilea" sunt date de tip ordinal iar ele nu pot fi adunate sau inmultite deoarece aceste operatii nu au nici un sens fizic sau biologic. Pe de alta parte exista situatii in care valorile 1,2,3 etc pot fi adunate sau inmultite avand un sens fizic.

In cele ce urmeaza ne vom referi numai la prelucrarea datelor numerice de tip continuu. Datele pe care le obtinem pot fi caracterizate din punct de vedere statistic. Astfel daca masuram inaltimea unui numar de 15 plante sau masa a 15 oua obtinem de fiecare data 15 valori numerice de tip continuu.
In fiecare caz cele 15 valori reprezinta o selectie sau un esantion din numarul total de plante care exista pe un teren cultivat sau respectiv din numarul total de oua colectate in ferma intr-o zi.

Deci avem un sir de date (un esantion/selectie) reprezentand masuratorile effectuate asupra marimii fizice X si care au valorile x1, x2, ..., xi, ..., xn. Dupa cum am mai amintit se poate demostra ca valoarea care aproximeaza cel mai bine valoarea adevarata a marimii masurate este media aritmetica a celor 'N' valori masurate.
Acest esantion poate fi folosit pe de o parte pentru calcularea intervalului de incredere in care se poate regasi valoarea "adevarata" a marimii masurate dar si parametrii statistici ai populatiei din care esantionul face parte.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.