Esantionarea in audit si alte metode de testare

Trimis la data: 2010-01-01
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona_D
Dimensiune: 49kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In perioada de inceput a auditului, nu era neobisnuit pentru auditorul independent sa examineze toate inregistrarile si documentele justificative ale companiei auditate. In timp dezvoltarea companiilor din punct de vedere al complexitatii si anvergurii, a transformat procedura de examinare exhaustiva (a tuturor inregistrarilor companiei auditate) intr- o procedura lipsita de eficienta economica.

Cursuri similare:

Auditorii au considerat ca este necesar ca opinia asupra corectitudinii situatiilor financiare sa se exprime in baza examinarii unor parti a inregistrarilor si tranzactiilor. Prin urmare asigurarea furnizata de auditor prin opinia dobandea un caracter rezonabil si nu un caracter absolut.Nu toate testele de audit sunt realizate pe baza de esantion, iar decizia de a esantiona sau nu trebuie sa fie o decizie clara.

Acceptarea unor anumite incertitidini a fost justificata de disproportia dintre costurile aferente examinarii tuturor tranzactiilor si inregistrarilor si costurile, semnificativ mai reduse, generate de examinarea unei parti a trenzactiilor si inregistrarilor.
ISA 530 "Esantionarea in audit si alte metode de testare", stabileste standarde si ofera recomandari asupra folosirii esantionarii in audit si a altor metode de selectare a elementelor pentru testare in vederea planificarii procedurilor de audit pentru colectarea probelor de audit.

In cadrul procedurilor de audit, esantionarea constituie procedura aplicata de auditor ulterior derularii:
a) procedurilor de evaluare a riscului,( ISA 315 "Intelegerea entitatii si a mediului sau si evaluarea riscurilor de denaturare semnificativa")
b) testelor asupra contractelor( ISA 330 "Procedurile auditorului ca raspuns la riscurile evaluate").

c) Rationamentul professional al auditorului, ce incorporeaza experienta acumulata.
Parcurgerea etapelor anterioare ii permite auditorului alegerea metodelor optime de selectare a elementelor pentru testare, care vor furniza probe de audit adecvate si suficiente pentru emiterea opiniei. Esantionarea reprezinta o etapa a procesului de audit, descries schematic in Anexa nr.1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.