Esenta si continutul managementului bancar

Trimis la data: 2013-02-10
Materia: Management
Nivel: Liceu
Pagini: 77
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: adi94able
Dimensiune: 155kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
I.Precursorii bancilor contemporane au fost institutiile financiare care au avut o larga raspandire in epoca medievala mijlocie, in special in Venetia, Genova, Amsterdam, Roterdam, Hamburg. Dezvoltarea economica rapida, manifestata prin revolutia industriala din Olanda, secondata de marile descoperiri geografice si o imensa extindere a comertului a pus imperios la ordinea zilei problema unor institutii financiare, care ar fi satisfacut in timp util necesitatile comertului si ale industriei in expansiune in mijloace banesti lichide.

Cursuri similare:

Astfel in sec. XVI apar asa numitele asociatii de credit, care acordau membrilor lor credite in conditii favorabile. Concomitent a evoluat si institutul zarafilor ca pretuitori ai monedelor si intermediari ai circulatiei monetare. Ei devin pastratori de moneda pentru detinatorii acesteia (contra unei recompense pentru proprietarii monedei), oferind in acelasi timp aceasta moneda celor care aveau nevoie de ea(de asemenea contra unei plati suplimentare).

Aceste evolutii au condus spre aparitia prototipului bancilor moderne care, la etapa initiala, nu cuprindeau toate produsele si serviciile bancare contemporane, dar functiile de baza ale unei institutii bancare in activitatea lor erau prezente. Treptat unele banci comerciale puternice, care se bucurau de incredere mare din partea statului erau imputernicite sa emita bani( moneda fiduciara) , obtinand statutul de banci emitente, pozitie consolidata in majoritatea tarilor dezvoltate in sec XIX - inc. sec. XX si care a semnificat constituirea sistemului bancar de doua trepte, existent cu anumite nuante si pana astazi.

Asa dar Banca este o institutie financiara, care ofera un larg spectru de servicii, prioritar in domeniul creditarii, economiilor, si platilor si care exercita diferite functii financiare fata de agentii economici sau Banca este firma care ofera servicii financiare, exercita dirijarea profesionista cu resursele financiare ale societatii. O definitie mai generica contine Legea institutiilor financiare, art. 3 prin care banca este considerata drept "..institutie financiara, care atrage de la persoane fizice sau juridice depozite sau echivalente ale acestora, transferabile prin diferite instrumente de plata , si care utilizeaza aceste mijloace total sau partial pentru a acorda credite sau a face investitii pe propriul cont si risc".

II Performantele unei banci depind intotdeauna de calitatea managementului. Este de mentionat ca managementul bancar ca unul specific de ramura are o perioada de existenta relativ mica. Pana la sf. anilor 60 ai sec XX continutul de baza al managementului in banci il constituia gestiunea riscurilor de creditare, dat fiind ca in conditiile unei stabilitati pronuntate ale sistemului bancar alte tipuri de riscuri, cunoscute astazi ,erau putin accentuate sau nu se manifestau deloc. Insa dupa mijl. anilor 70 ai secolului trecut, cand abandonarea sistemului de la Breton-Woods in combinatie cu alti factori de influenta au perturbat vizibil stabilitatea sistemului financiar -valutar al lumii occidentale, bancile americane, nipone si europene s-au pomenit intr-o situatie calitativ noua.

Acum calitatea managementului , orientat prioritar la identificarea, evaluarea si minimizarea riscurilor la care era supusa banca, devine factorul decisiv in mentinerea stabilitatii bancii si prosperarea ei. In plus, in ultimii ani inovatiile rapide de pe pietele financiare si internationalizarea fluxurilor financiare au modificat substantial sectorul bancar. Atat progresul tehnologic, cat si liberalizarea pietelor financiare au oferit noi oportunitati pentru banci si institutii nebancare, exercitand presiuni competitive sporite asupra acestora.

Accentul profitabilitatii bancilor a inceput treptat sa se deplaseze de la active ponderate la risc(credite etc.) spre articole extrabilantiere, astfel ca practica bancara traditionala, bazata pe constituirea depozitelor si acordarea creditelor, este astazi doar o parte din activitatea tipica a bancilor, fiind adesea si cel mai putin profitabila. Aceste modificari de activitate a bancilor au declansat multiple cercetari de domeniu care au si reliefat continutul noii ramuri a managementului--managementul bancar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.