Estetica si design in turism

Trimis la data: 2010-10-02 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 38 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Marina_B Dimensiune: 676kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Stiinta care studiaza legile si categoriile artei, considerata ca forma cea mai inalta de creare si de receptare a frumosului; ansamblu de probleme privitoare la esenta artei, la raporturile ei cu realitatea, la metodele creatiei artistice, la criteriile si genurile artei".* Coteanu I; Seche L; Seche M.; Hristea Th. (coordonatori); Dictionarul explicativ al limbii romane, Academia Romana, Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti 1996.
a) "Teoria frumosului, a frumusetii in general si a sentimentului pe care ea il face sa se nasca in noi;
b) Ansamblul de principii ce sta la baza unei expresii artistice urmarind s-o redea in conformitate (raportat) cu un ideal de frumusete".**
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Selectiile, ierarhizarile, preferintele acordate obiectelor, fenomenelor, comportamentelor umane, creatiilor materiale sau ideale ale omului, dupa masura in care ele satisfac la un moment dat sau in general trebuintele, dorintele si idealurile lui, se finalizeaza in ceea ce numim valori.Ele nu sunt lucruri, desi nu pot exista fara suport material, nu sunt nici idei, concepte, notiuni, simboluri etc., ci un mod specific de raportare preferentiala si deziderativa a omului la mediul in care traieste, pe baza unor criterii sociale si, tocmai de aceea, variabile intre anumite limite (specificitatea societatii, gradul de cultura, particularitatile etnice, traditie, nivelul de instruire, conjunctura socio-politica etc.)

Efortul contemporaneitatii de a lamuri nivelul si rostul prezentelor estetice in industrie si economie constituie o necesitate rezultata chiar din amplificarea procesului de sensibilizare a fiintei umane, insotita de ansamblul cerintelor economice ale epocii noastre.
Iata ca designul, estetica industriala, urmaresc tocmai transmutarea din sfera valorificarilor cantitativ - abstracte in cea a valorificarilor calitativ - concrete.

Factorul estetic introduce in productia materiala un coeficient calitativ de individualitate la nivelul microseriilor si, ideal, la nivelul fiecarui produs in parte - personalizarea ofertei de produse si servicii .
Gustav Theodor Fechner (1801-1887, fizician, psiholog, estetician si filosof), analizand raporturile dintre frumos si util: "Utilitatea este prima cerinta a tuturor obiectelor si daca in infatisarea lor latura practica pe care le-o atribuim ar trebui sa lipseasca si Frumusetea ar lipsi".

Et. Souriau: "in sanul muncii de creatie industriala se exerseaza o activitate partial, dar fundamental artistica".
Et. Gilson "Materii si forme" (Matieres et formes,1964): "Perfectiunea in adaptarea scopurilor la mijloace in vederea unei oarecare finalitati practice este insotita de o frumusete naturala a produselor fabricate. Acest frumos industrial este mai apropiat de natura decat de artele frumoase".

Estetica industriala trebuie sa puna in centrul problematicii sale frumosul industrial ca raportare a creatiei tehnico-industriale la un ideal estetic specific. (Achim I., Introducere in estetica industriala, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1968).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.