Etapele cercetarii statice

Trimis la data: 2009-05-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_A
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
De asemenea, pe parcursul intregului proces de desfasurare a unei cercetari statistice trebuie luate toate masurile pentru exercitarea unui control eficient, in vederea depistarii si eliminarii eventualelor erori.
Observarea statistica este etapa in care are loc inregistrarea, dupa o metodologie unitara, a valorilor caracteristicilor pentru fiecare unitate statistica din cadrul populatiei statistice cercetate, avand ca obiectiv colectarea datelor statistice primare (individuale).

Cursuri similare:

Primul recensamant modern al populatiei din Romania este considerat cel efectuat in anul 1838. De atunci in Romania s-au mai efectuat 11 recensaminte, ultimul in anul 2002. Recensamintele sunt actiuni de mare amploare, care necesita mari resurse umane, materiale si financiare, dar in urma acestora se obtin indicatori deosebit de importanti privind caracterizarea populatiei si a fortei de munca, in general a situatiei economico - sociale a unei tari.

De asemenea, recensamintele furnizeaza o baza pertinenta de sondaj, urmare a faptului ca asigura o caracterizare completa a intregii populatii (colectivitati) statistice.A.2 Rapoartele statistice sunt documente oficiale (sub forma unor formulare tipizate), prin care fiecare operator economic este obligat sa raporteze periodic forului in drept (Institutul National de Statistica, ministere, etc. ), rezultatele obtinute in activitatea sa, intr-o anumita perioada de timp. Cele mai cunoscute tipuri de astfel de inregistrari sunt cele cu caracter fiscal (bilantul contabil, declaratiile vamale de export / import etc.).

B.1 Sondajul statistic este o observare partiala care consta in inregistrarea caracteristicilor numai pentru o parte din colectivitate supusa observarii, parte numita esantion. Esantionul trebuie sa indeplineasca conditia de reprezentativitate, in sensul de a avea aceleasi structuri, trasaturi esentiale si valori tipice ca si populatia statistica din care provine. Intre rezultatele unui sondaj si rezultatele ce s-ar obtine dintr-o observare totala apar unele abateri numite erori de sondaj (sau de reprezentativitate), care trebuie sa fie cat mai mici .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.