Etica in adminstratie

Trimis la data: 2009-04-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 1
Autor: Brad Florin
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pt inceput, propunem sa evidentiem atat variabilele acceptiunii ale notiunilor din titlul disciplinei, posibilele interferente conceptuale care le asigura apartenenta la o clasa terminologica dar si delimitarile de ordin semantic in virtutea carora acestea tb sa fie utilizate cu exactitate. Semnificatiile sau intelesurile termenilor "morala si etica" se organizeaza in premisa ca desi apartinanad aceleasi specii, oamenii sunt f diferiti.,inclusiv dpdv professional a.i. mereu exista un decalog intre "este" si "tb sa fie".

Cursuri similare:

Diminuarea acestui decalog in buna relationare a oamenilor in cadrul convietuirilor se poate realiza prin instituirea unor reguli,norme, pp-ii, coduri purtatoare ale diverselor valente concrete ale Binelui in general. Este inevitabila provenienta lingvistica a termenului "morala" din lb lat kre inseamna obicei, datina sau obisnuinta.dpdv etimologic, "etica" provine de la cuvintele grecesti "ethos" care dupa Homer reprezenta Patria,locul natal,obiceiuri,caracter,iar cuvantul "etrike" de la Aristotel insemna "stiinta comunicarii".

Ar tb amintit faptul ca vechii greci nu au dat lumii numai termenul de "etica",dar mai mult decat atat, Aristotel prin lucrarea "Etica nicomahica" a pus bazele acestei disciplinei k ramura aplicativa a filozofiei. Revenind la "morala" in firescul lb rom,ansamblul regulilor de buna purtare s.n. morala, iar conditiile oamenilor kre aspira sa traiasca potrivit unor idealuri si principii cat mai inalte s.n. moralitate.

Din cuv. "ethos" a derivat cuv. "ethicos" cu sensul "din sau pt morala" utilizat de greci at knd abordau in discutiile lor pp-le comportamentului uman.Pt inceput,putem considera etica stiinta ethosului (moralei),a binelui respective,raului,a fericirii,a virtutii si a idealului social.Etica a aparut k ramura distincta a cunoasterii datorita lui Socrate, dar k disciplina stiintifica ea exista din timpul lui Aristotel care a ridicat etica la nivelul "demnitatii stiintelor".

In sensul sau propriu, etica sau filozofia morala este o interpretare teoretica a ethosului si a fenomenului moralei.etica se straduieste sa rasp la unele intrebari de genul "tb sa fim morali?", "cum sa fim morali?" si se straduieste sa dea anumite raspunsuri cu valoare universal valabila.asadar, putem considera etica drept o stiinta a comportamentului moral, a moravurilor, un ansamblu de prescriptii sau reguli concrete sau o teorie asupra moralei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.