Etica in comert international

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 31
Autor: Irina Lazaroi
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intreprinderea actioneaza intotdeauna in serviciul unor persoane (din ratiuni economice, evident); binele comun al organizatiei este un ansamblu de obiective pe care membrii sai incearca sa le obtina.
Organizatia are o dubla responsabilitate: economica si sociala. Din punct de vedere economic, scopul principal poate fi obtinerea profitului, a unei cote de piata, ori alte obiective de aceeasi natura; responsabilitatea sociala implica producerea de bunuri si servicii de calitate, cautarea eficientei economice pe cai legale si juste, implicarea salariatilor si dezvoltarea resurselor umane, respectarea mediului inconjurator, plata obligatiilor fiscale catre stat si comunitati locale etc. Cele doua laturi ale responsabilitatii firmei nu se exclud, ci obiectivele intreprinderii trebuie sa aiba in vedere ambele aspecte.

Cursuri similare:

Dimensiunile eticii in cadrul firmei sunt:etica personala;etica persoanelor, ca membrii ai organizatiei (vizeaza atingerea scopurilor respectand regulile interne);etica in organizatie (reguli, obiceiuri, norme in atingerea scopurilor);etica intreprinderii in relatiile sale cu mediul extern.

Dimensiunile eticii in intreprindere au la baza 2 principii:suprematia omului asupra organizatiei;atingerea scopurilor sau binelui comun respectand principiile eticii.
De ce este necesara etica in organizatie?Deoarece etica este o investitie, mai ales pe termen mediu si lung (este rentabila)
-pentru atingerea scopurilor
-pentru o educatie sociala.

Ex. 1: Un sef de magazin ii sfatuieste pe vanzatorii sai sa minta clientii in legatura cu calitatea unei perechi de pantofi; implicatiile unei asemenea situatii sunt:
-de natura economica (se poate obtine un bun rezultat pe termen scurt, dar pe termen lung situatia nu va mai fi la fel)
-de natura socio-politica (relatia sef - subaltern va fi afectata; angajatul va aplica aceleasi "tactici" si fata de seful sau)
-de natura etica.
Ex. 2: Intr-un mediu corupt, firma poate actiona cu ambiguitate si oportunism, facand declaratii false, cedand presiunilor, acordand comisioane unor persoane etc. Sau, dimpotriva, poate sa-si stabileasca o politica de transparenta, cu reguli clare, control riguros si marginalizare a actiunilor necinstite. Ceea ce diferentiaza cele doua firme este mediul intern - care poate fi neetic sau etic.

Dificultatile mediului nu sunt o scuza pentru un comportament neetic al firmei; dimpotriva, ea isi poate converti calitatea morala intr-o forta strategica;etica nu se opune profitului, ci acelui profit injust, obtinut pe cai ilegale; etica este profitabila;trebuie integrate valorile persoanelor cu cele ale organizatiei;intreprinderea trebuie sa contribuie la cresterea nivelului moral al membrilor sai, dar si al clientilor si furnizorilor sai. Intreprinderile etice nasc persoane etice.

Managerii pot fi pusi in fata a numeroase dileme etice. Cel mai adesea sunt dezbatute dilemele etice care apar in unele domenii ale marketingului (publicitate), in activitatea de contractare-aprovizionare (care se refera mai ales la favorurile acceptate din parte furnizorilor), in domeniul productiei (ambalajul inutil, demodarea planificata, pretul diferentiat etc.) sau in domeniul resurselor umane. Un sondaj de opinie realizat in SUA, pe un esanton de 300 companii, a evidentiat care sunt de fapt cele mai comune probleme de natura etica, cu care se confrunta managerii acestor companii .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.