Etica in relatia cu clientii

Trimis la data: 2010-04-25
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 5.88 / 10
Downloads: 54
Autor: Tiberiu Cristea
Dimensiune: 29kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunea de etica are acelasi inteles cu cea de morala; ele au aceeasi provenienta; in latina, ca si in greaca veche, ele fac trimitere la obiceiurile, moravurile unei societati sau la stiinta acestora. Si totusi, exista uneori perceptii diferite asupra celor doua notiuni care, alaturi de termenul deontologie, sintetizeaza o problematica de ordin moral a vietii si societatii.

Cursuri similare:

Etica, reprezinta un sistem de principii morale si de metode pentru aplicarea acestora. Etica in afaceri, reprezinta un studiu sistematic al aspectelor morale cu care se confrunta domeniul afacerilor, industriei sau activitatile, institutiile sau practicile si credintele relationate acestora.

Etica poate fi definita ca o reflectie sistematica asupra consecintelor morale ale deciziilor (potentiale daune pentru personalul din interiorul organizatiei cat si pentru persoanele din exteriorul acesteia).Dar a fi etic nu inseamna o obligatie; etica este rationala, nu o impunere externa. A fi etic inseamna sa respecti anumite valori, care nu reprezinta altceva decat binele oamenilor si anumite principii morale.

6.1. Principiile etice folosite in afaceri
Supunerea in fata legii, atat in privinta literei, cat si a spiritului ei.Sa se spuna adevarul.Sa se arate respect pentru oameni. Utilizarea si respectarea "Regulii de aur"(tratarea indivizilor corect si cinstit, asa cum managerii ar dori sa fie tratata afacerea daca aceasta ar fi un individ).Inainte de orice sa nu pagubesti pe cineva, sa nu faci rau (linia de baza a oricarei considerari etice si totodata una usor de aplicat in afaceri).

Participarea activa fara paternalism (invatarea privind nevoile interesatilor relevanti, mai mult decat deciderea a ceea ce este mai bine pentru ei).Totdeauna sa actionezi cand ai responsabilitate. Managerii au responsabilitatea de a initia o actiune sau de a lua o decizie de cate ori au capacitatea sau resursele de a proceda asa, sau oricand cei apropiati sunt in nevoie si managerul este singurul care poate oferi ajutor.Pentru a castiga popuAZlaritate pentru organizatie:

Este de dorit sa se evite conversatia pe teme de religie, politica, decese, handicapuri si rase.Daca se discuta teme de actualitate, asigurati-va ca sunteti la curent cu stirile cele mai noi.Intr-o discutie in grup, asigurati-va ca ii cunoasteti pe toti interlocutorii, inainte de a face afirmatii despre incompetenta persoanei X sau Y.O discutie despre o afacere nu se incepe niciodata in mod direct.

La o intalnire de afaceri nu va puteti prezenta cu un tonus scazut. Intr-un mediu de afaceri este bine sa fiti intotdeauna in garda cand conversati. Nu faceti afirmatii care ar putea fi folosite mai tarziu impotriva firmei dumneaAZvoastra, nici macar in gluma. Daca vi se confeseaza un partener despre clienti pretentiosi sau plictisitori, nu raspundeti exemplificand cu clientii dumneavoastra, care corespund unor asemenea caracterizari.

Discutia serioasa de afaceri nu trebuie amestecata cu o conversatie usoara decat la inceputul si sfarsitul primei discutii. Treceti la conversatii usoare numai atunci cand scopul intalnirii de afaceri a fost atins (contractul semnat si parafat).Desfasurarea unui program de monitorizare a climatului etic din organizatie necesita intelegerea urmatoarelor aspecte:recunoasterea implicatiilor etice asupra problemelor cu care se confrunta;

examinarea cu obiectivitate a dilemelor etice si aplicarea unei reflectii corespunzatoare pentru rezolvarea lor;corectarea practicilor incorecte care nu au fost recunoscute anterior sau care au fost ignorate;abordarea cu tact a dilemelor etice, tinand cont ca acestea ar putea afecta relatiile interpersonale;mediatizarea necesitatii de a aplica principiile etice la toate nivelurile organizatiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.