Etica normativa - abordari de baza

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_P
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etica, din punct de vedere al demersului stiintific, poate cunoaste trei abordari:
Etica descriptiva - implica descrierea modului in care oamenii se comporta sau/si ce tip de standarde morale urmeaza. Etica descriptiva subsumeaza astfel, studii din diverse domenii precum antropologie, psihologie, sociologie si istorie pentru a intelege pe de-o parte ce fac iar pe de cealalta ce cred oamenii despre normele morale.

Cursuri similare:

In primul rand, chiar daca aplicarea unei norme vreme indelungata duce la formarea unor deprinderi, un model normativ trebuie sa fie asumat de catre individ in mod constient. Din acest motiv, reflexele automate, stereotipurile si orice tip de obisnuinta - buna sau rea - care au fost dobandite fara voie si pe nesimtite de catre subiect nu apartin domeniului normativ. Un cimpanzeu poate fi dresat sa dea mana ori sa isi ridice palaria de pe cap, dar animalul nu aplica o forma sociala de salut.

Unii oameni au o strangere de mana puternica, dar nu toti urmeaza prin aceasta o regula sociala, ci pur si simplu isi exprima spontan caracterul. In al doilea rand, o norma este un model de comportament individual, ce are insa o semnificatie si o valabilitate supraindividuala. Sa spunem ca un ins ia pentru sine hotararea de a nu mai bea niciodata vin rosu, deoarece ii poate agrava o afectiune cardio-vasculara. Altul nu intreprinde niciodata ceva important in zilele de marti, deoarece e superstitios, temandu-se de cele "trei ceasuri rele". Un al treilea are obiceiul de a juca tenis de trei ori pe saptamana, pentru a se mentine in forma.

Fiecare individ are propriile sale reguli de comportament, dar nici una dintre aceste reguli personale nu este o norma, deoarece ele nu conteaza ca modele sociale de comportament, adoptate si respectate de catre un mare numar de oameni.In sfarsit, individul se poate conforma in mod constient unei norme numai daca aceasta este enuntata explicit ca model supraindividual de comportament. Simpla uniformitate statistica a stereotipiilor sociale, realizata spontan prin imitatie sau "dresaj social" nu are nimic comun cu actiunea normativa. Majoritatea oamenilor de pe o plaja se bronzeaza, intra prin apa, joaca volei sau consuma bauturi racoritoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.